23 septembrie

PROGRAM SPECIAL CU PUBLICUL LA DIRECTIA DE EVIDENTA A PERSOANELOR
Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj a publicat noul program de lucru după care va funcționa până pe 27 septembrie, pentru a putea rezolva în mod operativ solicitările privind eliberarea documentelor de identitate ale cetățenilor care doresc să participe duminică la alegerile locale.
Astfel, mâine, de la 8 la 13:30 este programată preluarea documentelor, iar între 14 și 16 se vor face eliberări de acte. În același regim au fost împărțite și celelalte zile, astfel că vineri programul este de la 8 la 12, respectiv de la 12 la 13, sâmbătă între 8 și 16 vor fi efectuate atât depuneri cât și emiteri de documente, iar duminică începând de la 7 și până la ora 19 vor fi preluate actele, iar până la 21 vor fi efectuate eliberări. Important de menționat este că în zilele de sâmbătă și duminică, cetățenii se pot prezenta la ghișeu fără programare online sau telefonică. Accesul în incintă va fi permis, concomitent, pentru doar patru persoane, cu menținerea distanței minime de 2 metri și cu respectarea celorlalte măsuri de protecție. Instituția recomandă cetățenilor care şi-au depus actele necesare pentru eliberarea cărţii de identitate sau a cărţii de identitate provizorii, ale căror documente sunt emise şi neridicate, să se deplaseze la sediul serviciului local de evidenţă a persoanelor la care sunt arondaţi, pentru a intra în posesia actelor.

SPITALUL REGIONAL CLUJ SE AFLA IN ETAPA DE VERIFICARE SI EVALUARE A DOCUMENTATIEI
În vizita făcută marți în comuna clujeană Florești, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că la acest moment proiectul de construcție a spitalului regional de urgență Cluj se află în faza verificării și evaluării documentației.
Unitatea medicală va fi dotată cu cu 849 de paturi, dintre care 105 pentru situații și structuri critice, 60 pentru Unitatea de Primire Urgențe, 70 de cabinete pentru ambulatoriu, 15 cabinete și paturi destinate spitalizării de zi pentru secțiile chirurgicale, respectiv 12 paturi pentru specialitățile medicale de internare de zi. Reamintim că viitorul spital regional de Urgență Cluj este finanțat prin fonduri europene și va fi amplasat în comuna Florești, pe un teren de 14 hectare.

EDUALTERT – SISTEM PENTRU DETECTAREA ABANDONULUI SCOLAR, LANSAT LA CLUJ-NAPOCA
Observatorul Român de Sănătate a încheiat un parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Ministerul Educației și Cercetării, iar în următoarea perioadă va lansa aplicația EduAlert: care prin intermediul inteligenței artificiale, va identifica și preveni timpuriu abandonul școlar.
În proiect sunt incluse Colegiul Tehnic de Transporturi Transilvania și cel Energetic, Liceul Tehnologic nr. 1, Colegiul Tehnic Raluca Ripan și Liceul Aurel Vlaicu. Prin intermediul acestui sistem, elevii identificați în situație de risc vor putea beneficia de mentorat și de alte servicii de sprijin oferite de Asociația Preventis și Fundația Noi Orizonturi. Mai exact, unitățile de învățământ vor avea la dispoziție un catalog școlar digital, în regim gratuit, în care vor fi înregistrate notele, absențele și observațiile cu privire la comportamentul elevilor. Prin aceste date, directorii și diriginții vor fi avertizați imediat ce sunt detectate motive de îngrijorare, iar părinții vor fi alertați prin SMS și e-mail.

EFECTELE PANDEMIEI ASUPRA ECONOMIEI ROMANESTI
În primele 200 de zile ale pandemiei de coronavirus, în România au fost efectuate aproximativ 2 milioane de teste pentru depistarea acestei boli și au fost confirmate în jur de 103.000 cazuri – sunt cifrele care reies dintr-un studiu efectuat de Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai.
Cercetarea are ca obiect efectele pe care le-au avut asupra economiei românești primele 200 de zile de la apariția primului caz de infectare cu noul virus declarat în România. Astfel, economia românească a înregistrat scăderi profunde în cel de-al doilea trimestru al anului, acestea fiind cu cca. 12 procente mai accentuate decât în primul trimestru, iar rata șomajului a crescut de la 3,7% în luna ianuarie la 5,4% în luna iulie. Cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică indică faptul că sectorul industriei a suferit cel mai mult, urmat de domeniul serviciilor private. Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în industria ospitalității și a turismului, respectiv în cazul serviciilor de artă, cultură și divertisment. Mobilitatea populației a crescut semnificativ după trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, cele mai spectaculoase creșteri înregistrându-se în județele de pe litoral. Există însă patru județe unde mobilitatea populației nu a revenit încă la nivelul perioadei anterioare pandemiei, anume: București, Timiș, Cluj și Iași. Acestea se caracterizează printr-un sector puternic al serviciilor, unde munca la domiciliu, respectiv cumpărăturile online continua să fie semnificative. Autorii analizei apreciază că după o scădere extrem de abruptă în luna aprilie, recuperarea a început să se contureze deja pe parcursul lunii mai, iar dinamica revenirii a devenit deosebit de puternică în luna iunie.