24 august

PROGRAMUL ANAF PRELUNGIT PANA IN 7 SEPTEMBRIE
Programul de lucru al Agenţiei Naţionale a Finanţelor Publice este prelungit până în 7 septembrie pentru recuperarea celor două zile libere acordate de Guvern în 16 şi 17 august, cu ocazia Sărbătorii legale Adormirea Maicii Domnului potrivit Mediafax. De luni până joi programul este prelungit cu o oră, iar vineri cu jumătate de oră. Astfel, în administraţiile judeţene programul va fi de la 8 la 16:30 în primele patru zile ale săptămânii, iar vineri de la 8 la 14:50. Reamintim că Guvernul a decis ca 16 şi 17 august să fie zile libere pentru cei din sectorul bugetar, datorită sărbătorii legale Adormirea Maicii Domnului şi că acestea urmează să fie recuperate până în 7 septembrie în zilele de sămbătă sau cu prelungirea programului de lucru.

ZILELE CULTURALE MAGHIARE
Zilele Culturale Maghiare continuă şi astăzi cu o serie de activităţi pentru clujeni menite să le dezvolte timpul liber prin activităţi culturale. Ziua de astăzi se deschide cu o vizită turistică prin oraş şi continuă cu Ziua Porţilor Deschise la departamentul de Istorie pentru linia maghiară al Facultăţii de Istorie şi Filozofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. De asemenea vor avea loc experimente de fizică şi de chimie pe strada Kogălniceanu, activităţi de pedagogie muzeală pentru copii şi adulţi la Casa Libertăţii Religioase, dar şi expoziţii de artă, dintre care expoziţia de artă bisericească a Parohiei Romano-Catolice Sfântul Mihail. Ziua de sâmbătă continuă cu activităţi pentru copii la Grădina Matei Corvin, un tur ghidat al bijuteriilor baroce ale Clujului, activităţi sportive în Parcul Iuliu Haţieganu, dar şi expoziţii la Muzeul de Artă. Zilele Culturale Maghiare se încheie duminică cu expoziţii la Muzeul de Artă, activităţi distractive pe strada Kogălniceanu, precum şi prezentarea portretului aristrocratic de secol XVIII la Muzeul de Artă.

LINIA FEROVIARA CLUJ-BUDAPESTA VA FI REALIZATA
Liniile de cale ferată Cluj-Budapesta şi Timişoara-Cluj urmează să fie realizate, după ce proiectele de investiţii au fost aprobate de către Guvern ieri şi urmează să fie atribuite în parteneriat public-privat de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. Într-un comunicat de presă, Guvernul a declarat că se stimează atragerea unui număr important de călători de la transporturile aeriene şi rutiere către transportul feroviar, atragerea turiştilor, a tinerilor cu înaltă calificare în centrele universitare, de cercetare sau industriale care există sau care se vor dezvolta pe traseu, dar şi a investitorilor străini, prin crearea unor sectoare industriale specializate. Dezvoltarea unei linii ferate de mare viteză în direcţia Cluj-Budapesta a fost convenită la începutul anului de către ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu şi omologul său ungar Peter Szijjarto. În pachetul de aprobări făcute de către Guvern, se află în total 8 obiective de investiţii strategice.

PROGRAM PASAPOARTE
Programul de eliberare al paşapoartelor pentru judeţul Cluj şi alte 29 de judeţe din ţară continuă să fie prelungit cu două ore până în 31 august. Astfel intervalul orar în care cetăţenii pot să obţină actele de călătorie este de la 8:30 până la 18:30 de luni până vineri. Şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte , Mirel Toancă, a declarat că măsura a fost luată pentru că se aşteaptă o creştere a cererilor de eliberare o dată cu creşterea valabilităţii paşaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani, dar şi pentru a eficientiza activitatea în lunile iulie-august, când sunt eliberate cele mai multe documente de călătorie.

APROAPE 100 DE SANCTIUNI APLICATE DE POLITISTI
Aproape 100 de sancţiuni contravenţionale şi 11 permise de conducere au fost suspendate de către poliţiştii Serviciului Rutier Cluj, în urma unei acţiuni de combatere a încălcării regimului legal de viteză şi de prevenire a accidentelor de circulaţie care s-a desfăşurat miercuri. Acţiunea a fost desfăşurată pe DN1C E576 şi DN 17, pe tronsonul Cluj-Napoca – Jucu – Iclod – Gherla – Dej – Cuzdrioara – Mănăşturel. La acţiune au participat şi poliţiştii rutieri de la Gherla şi Dej, precum și polițiști ai Serviciului Rutier din Bistriţa Năsăud.