24 iunie

ABONAMENTELE DE HARTIE VOR FI SCHIMBATE CU CARDURI ELECTRONICE
Compania de Transport Public a anunțat că până în luna iulie a acestui an abonamentele existente pe format de hârtie vor fi transferate pe cardurile electronice ConnectCluj, care pot fi procurate de la Centrele de vânzare carduri amplasate în toate cartierele.
Modificarea este parte a proiectului „Modernizarea și extinderea sistemului public de transport în comun în Zona Metropolitană Cluj – Etapa I” care urmărește dotarea stațiilor de transport în comun cu echipamente de ultimă generație, introducerea unui sistem automat de vânzare, validare și control al legitimațiilor in vederea creșterii mobilității urbane a populației și, implicit, a îmbunătățirii calității serviciului de călătorie. În acest context reamintim că până acum au fost modernizate 87 de stații de transport, au fost construite 94 de copertine dotate cu bănci, coșuri de gunoi și sisteme de iluminat public, respectiv au fost amplasate 74 de panouri de informare pentru călători, 61 de automate pentru eliberarea legitimațiilor de călătorie și 136 de validatoare de stație. Totodată, a fost suplimentat numărul centrelor de vânzare cu operator uman, avându-se în vizor mai ales zonele intens tranzitate. Precizăm că printre beneficiile utilizării cardului electronic se numără aceea că biletul de călătorie cu o valabilitate de 30 de minute poate fi utilizat în mai multe mijloace de transport, în cazul pierderii cardului abonamentul valabil poate fi recuperat, iar cetatenii pot calatori pe toate liniile, in baza abonamentului platit. Programul centrelor de vânzare carduri poate fi consultat pe site-ul ctpcj.ro.

COPIII DE LA PATA RAT PRIMESC TABLETE SI WI-FI GRATUIT
Copiii care locuiesc în zona Pata Rât vor beneficia de acces gratuit la internet și totodată de tablete pe care le vor putea folosi în cadrul activităților școlare.
Potrivit primariei municipiului Cluj-Napoca în prezent sunt amplasate 13 antene pentru comunitățile de pe Cantonului, Dalas, Coastei și Rampă, care vor oferi acces la internet, fără parolă, începând cu săptămâna viitoare. Abonamentele la serviciile de tehnologie vor fi plătite de primărie, echipamentele fiind cumpărate din fonduri europene printr-un proiect care a costat 18.000 euro. În acest context mai adăgăm că în ultima perioadă municipalitatea a achiziționat prin intermediul instituțiilor de învățământ clujene peste 2000 de tablete pentru elevii care provin din familii sărace ori cu venituri reduse.

UBB VA DEMARA UN PROIECT PENTRU REALIZAREA UNUI SISTEM CLOUD
Universitatea Babeș-Bolyai urmează să obțină fonduri europene în valoare de mai bine de 5 milioane de lei, bani care vor fi folosiți pentru realizarea unui proiect de tip cloud.
În acest fel va crește capacitatea de cercetare în domeniul analizei, a managementului și a securitățiii datelor, ceea ce înseamnă, implicit, o creștere cu aproape jumătate a capacității de procesare în ceea ce privește infrastructura de calcul și stocarea. Investiția are în vedere realizarea unui nou centru de date prin care să fie modernizat sistemul de calcul existent, respectiv dezvoltarea unei platforme electronice, modificări care sunt estimate pentru finalizare în anul 2021. Cu această ocazie, Universitatatea Babeș-Bolyai a mai anunțat că preia în administrare universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița, a cărei Facultate de Inginerie va deveni centru academic a instituției de învățământ superior din Cluj.

TOPUL INSTITUTIILOR DE INVATAMANT DIN CLUJ LA EVALUAREA NATIONALA
Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca se situează pe primul loc la nivel de judet în ceea ce privește rezultatele obținute la examenul de Evaluare Națională, cu media pe școală de 9,64.
Locul doi este ocupat de Liceul Teoretic „Elf” cu media 9,44, respectiv locul trei de Școala Gimnazială „Ioan Bob” cu un rezultat de 9,29. Topul este completat de Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Școala Gimnazială Internațională „Spectrum”, Colegiul Național „Gheorge Șincai” și Liceul Nicolae Bălcescu. Instituția din județ care face parte din clasamentul primelor 10 unitati de învățământ cu rezultate de vârf este Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Dej. Potrivit autorităților, aproape jumătate din mediile elevilor din județ care au susținut evaluarea națională au fost între 8 și 10, iar 66 de elevi au avut rezultate maxime, ceea ce a situat județul pe primul loc în țară. Totodată, peste 900 de elevi au obținut medii peste 7, și aproximativ 1000 între 5 și 7.

EXAMENUL DE BACALAUREAT – PROBA OBLIGATORIE DE PROFIL A AVUT LOC ASTAZI
Examenul de Bacalaureat continuă astăzi cu proba obligatorie de profil, urmând ca mâine să fie susținută proba la alegere.
Rezultatele preliminare vor fi afișate în 30 iunie, iar cele finale, duminică, pe 5 iulie. Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, în ziua de 30 iunie și pe data de 1 iulie, iar candidații trebuie să completeze, să semneze și să transmită o declarație-tip în care să menționeze faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, rezultatul inițial, prin creștere sau descreștere.