24 iunie

MAREA BRITANIE PĂRĂSEŞTE UNIUNEA EUROPEANĂ

Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană. 51.9 la sută dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar. Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea tuturor voturilor din cele 382 de circumscripţii electorale, 51,9% dintre cetăţenii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE, potrivit BBC News online. Pentru ieşirea din Uniunea Europeană au votat puţin aproximativ 17,4 milioane de cetăţeni, în timp ce pentru rămânerea în UE s-au înregistrat puţin peste 16 milioane de voturi. Votul de la referendum arată discrepanţe regionale majore în cadrul Marii Britanii, atât Scoţia, cât şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE, în timp ce Anglia şi Ţara Galilor au votat majoritar pentru ieşire, relatează BBC News online şi Reuters. Prim-ministrul de la Edinburgh, Nicola Sturgeon a declarat vineri că “Votul aici arată clar că oamenii din Scoţia văd viitorul lor ca parte a Uniunii Europene”.

Sursa: mediafax.ro

UMF CLUJ A REZOLVAT PROBLEMA LOCURILOR DE CAZARE

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj a rezolvat problema locurilor de cazare pentru studenţi odată cu modernizarea Căminului VII din Observator.

Spaţiul oferă aproape 500 de noi locuri în camere de trei paturi cu toalete proprii, dotate cu frigidere şi sisteme moderne de climatizare. Prorectorul UMF, Valentin Cernea, spune că în acest moment UMF Cluj onorează toate cererile de cazare pe care le fac studenţii. La sfârşitul perioadei de înscriere în cămine probabil că vom rămâne cu circa 150 de locuri disponibile şi asta pe o piaţă imobiliară a Clujului care este foarte scumpă. Renovarea celui mai modern cămin al UMF a costat aproape 10 milioane de lei, banii fiind asiguraţi prin intermediul unui proiect european.Pentru Căminul VII din Complexul Studenţesc Hasdeu UMF îşi propune să amenajeze camere cu două paturi destinate în principal medicilor rezidenţi a spus directorul administrativ al UMF, Silviu Corpodean.

Sursa: radiocluj.ro

SIGURANŢA ALIMENTELOR ÎN SEZONUL CALD

Autorităţile sanitar-veterinare atrag atenţia că în sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi, implicit, al apariţiei de toxiinfecţii alimentare. În aceste condiţii, se recomandă ca populaţia să respecte câteva reguli simple, dar foarte eficiente. În timpul verii, când este foarte cald, produsele alimentare ar trebui cumpărate numai din locuri autorizate şi care au spaţii de depozitare corespunzătoare din punctul de vedere al temperaturii şi al igienei. În plus, alimentele de origine animală trebuie introduse cât mai repede în frigider sau congelator. De asemenea, produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru a fi preparate sau consumate ulterior. Nu în ultimul rând, alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite, iar fructele şi legumele trebuie spălate foarte bine. Consumatorii pot sesiza Autorităţile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor asupra oricăror abateri din acest domeniu apelând gratuit numărul de telefon 0800.826.787.

Sursa: radiocluj.ro

EXPOZIŢIA ABSOLVENŢILOR UNIVERSITĂŢII DE ARTĂ ŞI DESIGN

Una din cele mai așteptate expoziții anuale din mediul artistic universitar național, cea a absolvenţilor Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, îşi deschide porţile duminică, 26 iunie, la ora 18:00, la Expo Transilvania.

Peste 3.000 de lucrări de artă vor fi expuse, în perioada pana in 30 iunie, în centrul temporar de artă contemporană, amenajat în complexul din cartierul clujean Mărăşti. Creațiile aparțin absolvenților promoției 2016 (nivel licență și masterat) de la următoarele programe de studii: pictură, sculptură, grafică, foto-video, conservare-restaurare, ceramică-sticlă-metal, arte textile – design textil, modă – design vestimentar şi design.

Sursa: ziuadecluj.ro