25 ianuarie

75.000 DE LEI PENTRU SERBĂRILE DEDICATE MICII UNIRI
Municipalitatea clujeană a alocat 75.000 de lei pentru organizarea evenimentelor de ieri dedicate Zilei Principatelor Române. Din suma totala, 55.000 de lei au fost cheltuiti pentru prestaţiile artiştilor, 10.000 de lei pentru costurile pricinuite de scenă, sonorizare şi lumini, in vreme ce 10.000 de lei s-au folosit pentru promovarea evenimentului.
Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova şi Ţara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti. Unirea a fost legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.

CJ CLUJ A STABILIT BUGETUL PENTRU 2018
Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a publicat proiectul de buget pentru acest an, ce urmează să fie aprobat în luna februarie.
Conform acestui proiect, bugetul general al judeţului Cluj pe anul 2018 este de aproape 1,3 miliarde de lei.
Anul acesta va fi un an cu un varf de plată pentru proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor, pentru acest proiect fiind alocaţi din bugetul de dezvoltare peste 141 de milioane de lei. Cea mai importantă investiţie din acest proiect este Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, unde autorităţile judeţene cred că prima celulă va fi gata în a doua jumătate a acestui an.
Din bugetul total al judetului Cluj au mai fost alocati bani pentru finalizarea lucrărilor de extindere a Parcului Industrial Tetarom I, pentru lucrările de edificare a Tetarom IV din Feleacu, pentru imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala, pentru investiţii la Compania de Apă Somes SA, pentru restaurarea, conservarea și punerea în valoare a ansamblului monument istoric Castel Banffy, pentru spitalele din subordinea CJ Cluj, pentru Muzeul de Artă şi pentru Muzeul Etnografic al Transilvaniei, dar si pentru şcolile speciale de sub autoritatea CJ Cluj.

SĂLI DE LECTURĂ PENTRU STUDENŢII UMF
Conducerea Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu a decis să pună în perioada sesiunii de iarnă la dispoziția studenților două dintre amfiteatrele instituției pe post de săli de lectură, după următorul program: de luni până duminică, între orele 18:00 – 04:00.
Accesul în amfiteatre se face doar pe baza carnetului de student sau a permisului de bibliotecă, care se va lăsa la portar pe durata timpului petrecut în amfiteatru.
UMF este considerata una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat și de cercetare din România,fiind clasificată în prima categorie din țară.
În prezent, la UMF studiază 9.000 de studenți, dintre care mai mult de 2.000 străini, proveniți din 50 de țări.

CHIRII SUBVENŢIONATE PENTRU PERSOANELE DEFAVORIZATE
Din cauză că municipalitatea nu are la dispoziție spații suplimentare de locuit și nici terenuri pe care să construiască, primarul Emil Boc doreste ca anual, din bugetul local, sa fie alocată o sumă de bani din care va fi subvenționată chiria pentru persoanele defavorizate.
Primarul Emil Boc speră că, după declanșarea acestui program, va fi rezolvată în cea mai mare măsură problema locuitorilor de la Pata Rât care au buletin de Cluj, dar și a altor persoane care trăiesc în condiții improprii.
Pentru subvenționarea chiriei, solicitanții vor trebui să completeze un dosar asemănător cu cel pentru acordarea unei locuințe sociale.
Funcționarii Serviciului de asistență socială din primărie vor analiza fiecare cerere în parte și vor acorda un punctaj pe baza unui regulament aprobat în Consiliul Local.
Anual, la primărie sunt depuse aproximativ 400 de dosare pentru acordarea unor locuințe sociale. Reprezentanții municipalității sunt însă conștienți că numarul celor care ar avea nevoie de o locuință decentă este mult mai mare.

DOUĂ STATUI VOR FI RIDICATE ÎN FAŢA MITROPOLIEI
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului va ridica două statui în faţa Mitropoliei din Cluj-Napoca.
Este vorba despre o statuie a episcopului Nicolae Ivan, ctitorul Catedralei, şi una a mitropolitului Bartolomeu Anania, care a reînfiinţat Mitropolia Clujului.
Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş, a spus că statuile vor avea câte trei metri înălţime, vor fi din bronz, şi că proiectul câştigător aparţine sculptorului clujean Alexandru Păsat.
Costurile pentru cele două statui se ridică la 200.000 de euro, bani proveniţi de la autorităţile publice locale şi din fondurile Mitropoliei Clujului.
Inaugurarea statuilor lui Nicolae Ivan şi a lui Bartolomeu Anania va avea loc în preajma zilei de 1 Decembrie 2018, când se aniversează Centenarul Marii Uniri.