25 iulie

PROIECTUL PENTRU PARCARILE DESTINATE BICICLETELOR VA FI IMPLEMENTAT
Proiectul “parcări pentru biciclete” declarat câștigător în cadrul procesului de Bugetare participativă se află în etapa de consultări publice, care se desfășoară până la data de 5 august. Documentul prevede amenajarea de locuri de parcare pentru biciclete în parking-urile din oraș. În mod specific se are în vedere transformarea a cel puțin două parcări pentru autoturisme, în parcare de tip rastel cu aproximativ 40 de locuri destinate bicicletelor. Pentru implementarea proiectului, însă, este necesară modificarea regulamentului de exploatare a parking-urilor din municipiul Cluj-Napoca, iar noul regulament prevede un abonament anual pentru persoanele care au reședința în cartier, maxim 4 locuri/unitate locativă, un tarif de parcare de 50 de lei/an și interzicerea subînchirierilor. Clujenii care doresc să trimită sesizări și observații o pot face fie la adresa consultarepublica@primariaclujnapoca.ro, fie la primăriile din cartiere sau la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni de pe str. Moților, nr. 7.

SISTEM DE COLECTARE A DESEURILOR DE PE RAUL SOMES
Un nou sistem de colectare a deșeurilor de pe râul Someș a fost amplasat la intrarea în municipiul Cluj-Napoca. Mai exact sistemul existent de colectare a deșeurilor din cartierul Grigorescu, respectiv zona ștrandului Sun, a fost înlocuit cu un baraj plutitor de tip țeavă corugată. Modificarea a fost făcută pentru a preveni poluarea râului Someș și a malurilor sale cu deșeurile provenite din afara orașului, respectiv din amonte. Deșeurile care urmează să fie colectate prin țeava corugată, destinată special construcției de sisteme anti-viitură și pentru amenajările hidrotehnice, vor fi preluate periodic de către compania de salubritate. În acest sens municipalitatea clujeană a anunțat faptul că sistemul de iluminat cu panouri foto-voltaice și camera de supraveghere sunt funcționale și nu au suferit modificări în urma noii achiziții.

DECLARATIA UNICA MAI POATE FI DEPUSA PANA SAPTAMANA VIITOARE
Termenul de depunere a declarației unice privind redirecționarea celor 2% din impozitul anual pe venit se apropie, data limită fiind 31 iulie, adică săptămâna viitoare. Aceasta poate fi depusă inclusiv prin poștă sau la sediul Agenției Naționale de Administrare Fiscală organizată la nivelul municipiilor și județelor. Documentul poate fi depus doar de către persoanele fizice, care realizează individual sau într-o formă de asociere, venituri impozabile și au contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor incluse în Codul fiscal. În ceea ce privește situația pensionarilor, persoanele din această categorie pot să redirecționeze cei 2% din impozit doar dacă valoarea lunară a pensiei depășește suma de 2000 de lei, moment în care devine impozabilă.