25 iulie

ATACATORUL DIN MUNCHEN AVEA PROBLEME PSIHICE

Autorul atacului comis la Munchen avea probleme psihice asociate jocurilor video online. El s-ar fi inspirat dintr-un atac armat comis la o şcoală în anul 2009, a anunţat Poliţia.Tânărul lansase, înaintea crimelor, o invitaţie pe Facebook pentru o întâlnire la mallul unde a deschis focul. Şeful Poliţiei din Munchen, Hubertus Andrä a declarat că „autorul atacului nu pare să fi avut legături cu reţeaua teroristă Stat Islamic. Adolescentul în vârstă de 18 ani ar fi avut recent probleme la liceu şi ar fi dezvoltat afecţiuni psihice asociate jocurilor violente online. Tânărul german de origine iraniană ar fi avut simptome specifice Sindromului Amok, cu episoade de furie extrem de violentă împotriva oamenilor şi obiectelor. El s-a sinucis după ce a omorât nouă persoane şi a rănit alte aproximativ 21.

Românii care călătoresc în landul Bavaria sunt informaţi că situaţia a revenit la normal în Munchen, iar restricţiile de circulaţie impuse după atentatul de vineri seara au fost ridicate
MEDICII NEGOCIEAZA CU MINISTERUL PLATIREA SEPARATA A TURELOR DE NOAPTE

Modul în care sunt plătite gărzile pe care le fac medicii în spitale a fost, ieri, tema unui amplu schimb de replici între o federaţie a medicilor şi Ministerul Sănătăţii. Un studiu al Federaţiei Solidaritatea Naţională arată că trei sferturi din medici spun că muncesc de gardă chiar şi 36 de ore în continuu. Exodul absolvenţilor de medicină a generat o lipsă de personal în sistemul medical, iar acest fapt se reflectă în special la orele de gardă. Ministerul Sănătăţii recunoaşte că situaţia actuală nu este una normală şi suportă îmbunătăţiri. Este, însă, nevoie de modificarea legislaţiei, fapt la care se lucrează în prezent. Ministerul Sănătăţii le-a spus, ieri, medicilor că, de luna viitoare, gărzile în afara programului de lucru vor fi plătite separat. Federaţia Solidaritatea Sanitară cere, între altele, un spor cuprins între 25 şi 75%, bani pentru lucrul de noapte sau concediul de odihnă pentru contractele aferente gărzilor suplimentare.
REABILITAREA MAI MULTOR DRUMURI JUDETENE

Consiliul Judetean Cluj a anunțat lucrări de reparații și întreținere curentă la mai multe drumuri județene din zona Clujului. Consilierii au introdus în programul din acest an 24 de noi drumuri pentru care, de la bugetul instituției s-au alocat suplimentar 11,6 milioane de lei. Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tise, a promis că toate resursele bugetare excedentare vor fi direcționate spre lucrările de reparații la drumuri. Există drumuri impracticabile. Încercăm ca toate resursele pe care bugetul judeţului le are astăzi, din toate capitolele bugetare unde presupunem că nu vor fi cheltuiţi banii, să le aducem la drumuri. Şi în limita acestor bani, din această vara şi până când timpul ne permite, o să intrăm pe întreţinerea celor mai proaste drumuri. (Alin Tişe)
CLADIRE MODERNIZATA PENTRU SCOALA “IOAN BOB”

Şcoala “Ioan Bob” îşi va desfăşura activitatea din această toamnă într-o clădire modernizată şi echipată la standarde europene.Primăria Cluj-Napoca a investit 7.500.000 lei pentru reabilitarea şi modernizarea clădirii de pe strada Memorandumului 22, care a aparţinut Liceului Economic Iulian Pop. Imobilul dispune de 14 săli de clasă, două laboratoare şi alte dotări specifice procesului educaţional. Şcoala “Ioan Bob” a rămas fără clădirea din Piaţa Unirii, în care îşi desfăşurau activitatea clasele I-IV, ca urmare a procesului de retrocedare, care, de altfel a afectat mai multe instituţii şcolare din centru. În acest context, anul trecut, municipalitatea muterea scolii în clădirea de pe Bulevardul Eroilor nr. 16 iar între timp a demarat lucrările de reabilitarea a clădirii de pe strada Memorandumului pentru a le putea oferi începând cu acest an condiţii optime de studiu.