25 MARTIE

CAMPANIE DE DEPISTARE A HEPATITEI C

Spitalului Județean de Urgenţă (UPU) Cluj a lansat saptamana trecuta proiectul integrat de testare – diagnostic – tratament pentru persoanele cu risc crescut de hepatită C. Peste 50.000 de teste rapide au fost distribuite centrelor de gastroenterologie și hepatologie din țară. In următoarele șase luni, oricine se adresează Spitalului Județean Cluj și Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie (IRGH) Prof. Dr. “Octavian Fodor” Cluj-Napoca poate fi testat gratuit pntru Virusul Hepatic C (VHC). Acest virus afecteaza peste 180 de milioane pe toate continentele, ceea ce reprezintă aproximativ 3 % din populația generală a globului. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 130 de milioane de persoane sunt supuse riscului de a evolua către ciroza hepatică într-un procent de 70 % . De asemenea, au estimat ca 3 – 4 milioane de cazuri noi de infectie apar în fiecare an. Incidența carcinomului hepatocelular și mortalitatea prin HCC, este intr-o crestere alarmanta, 50 – 76 % dintre cazuri fiind puse in relatie directa cu infectia cu virusul hepatitei C.

PROMOVABILITATE DE 52 % LA SIMULAREA (GIMBAZIU)

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că simularea, la care au participat elevii claselor a VII-a şi a VIII–a, a avut rezultate nemulţumitoare, precizând că au promovat doar 52% dintre elevii care au susţinut testele la nivel national. Rata de promovabilitate la nivelul județului Cluj este de 64,71%, comparativ cu 59,87%, rată înregistrată în anul școlar anterior, sesiunea martie, a simulării examenului de Evaluare Națională, pentru clasa a VIII-a. În ceea ce privește rata de promovabilitate, pe discipline de studiu, comparativ cu anul școlar anterior, 2017-2018, situația se prezintă astfel: Limba și literatura română – 76,75% ( 2019), față de 70,75% (2018); Matematică – 51,71% ( 2019), față de 46,38% (2018); Limba maternă – 94,38% ( 2019), față de 87,63% (2018).

STR. VOLTARIRE – SENS UNIC

Comisia de circulație a primariei a decis instituirea sensului unic pe strada Voltaire, dinspre strada Valeriu Braniște spre strada Traian Moșoiu și luarea în evidență de locuri de parcare pe partea carosabilă. Măsura aprobată va fi semnalizată prin indicatoare rutiere și intrat în vigoare vineri 22 martie.Participanții la trafic sunt rugati să respecte noua reglementare de circulație.

7.000 DE PUIETI PLANTATI

În numai câteva ore, 250 de voluntari clujeni au reușit să împădurească sâmbătă, 23 martie, 2 hectare de teren în zona Vâlcele din judetul Cluj. ”În ritmul muntelui” se numește acţiunea care a ajuns la a doua ediție și este organizată de Clubul Alpin Român în colaborare cu Regia Naţională a Pădurilor și CERT Transilvania, cu sprijinul partenerului oficial, Msg Maraton Apuseni. Au fost plantați 7.000 de puieți de gorun. Numărul voluntarilor care s-au înscris pentru acțiunea de împădurire a fost mai mare cu 100 decât numărul celor care au participat la campanie.