25 martie

CÂND IUBESC ADOPT, ADOPT CÂND IUBESC – EVENIMENT ONLINE ORGANIZAT ASTĂZI DE LA ORA 19
Când iubesc adopt, adopt când iubesc – este tema unui eveniment care va avea loc astăzi în regim online, în cadrul campaniei Femei puternice derulată de Asociația Marșul pentru Viață Cluj-Napoca.

La discuție vor participa Alex Ilie, directorul executiv al Alianței România fără orfani, Monica Opreanu, părinte adoptiv și Eliza Moraru, care găzduiește în familia ei un copil aflat în plasament familial. Evenimentul este programat pentru ora 19 pe pagina de facebook Marșul pentru viață Cluj-Napoca.

ECHIPAMENTE MEDICALE NOI PENTRU SPITALUL DE URGENȚĂ PENTRU COPII
12 echipamente medicale ultramoderne au fost recent livrate Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca.
Noile dotări cuprind două echipamente mobile digitale pentru radiologie, șase aparate pentru sterilizarea aerului și patru sisteme de oxigenoterapie cu debit reglabil. Valoarea achiziției depășește 982.000 de lei și este finanțată printr-un proiect european câștigat de Consiliul Județean.

FONDURI NERAMBURSABILE PENTRU ONG-URILE CULTURALE ȘI ASOCIAȚIILE SPORTIVE DIN CLUJ-NAPOCA
ONG-urile culturale şi asociaţiile sportive clujene vor primi în acest an finanțări nerambursabile de la bugetul local și va fi reluată bugetarea participativă, cu unele modificări – sunt chestiunile menționate de primarul Emil Boc într-o conferință de prezentare a bugetului municipiului Cluj-Napoca pentru 2021.
Menționăm că anul trecut activitățile culturale organizate de ONG-uri au primit peste 15 milioane de lei, iar principalele proiecte subvenționate au vizat: Festivalul Internațional de Film Transilvania sau TIFF, Centrul cultural clujean, Asociația Fapte, Federația Grupul de Interes și Organizația Grupul Pont. În ceea ce privește domeniul sportiv, municipalitatea clujeană a alocat anul trecut fonduri pentru Asociația Sportivă Fotbal Club Universitatea Cluj, Clubul Sportiv Universitatea și Asociația Club Sportiv U-BT. Referitor la procesul de bugetare participativă, despre care vă vom oferi mai multe detalii în edițiile de știri, precizăm că anul trecut inițiativa a fost suspendată pentru a fi implementate proiectele care au fost declarate câștigătoare în anul 2019.

PATRU LOCALITĂȚI CLUJENE VOR FI RACORDATE LA APĂ
Patru sate din comuna Aghireșu, respectiv Ticu Sat, Ticu Colonie, Dâncu și Arghișu urmează să fie racordate la rețeaua de apă publică după ce Consiliul Județean a semnat deja autorizația de construire în vederea începerii execuției lucrărilor.
În prezent, alimentarea cu apă a celor patru localități este una improprie și se realizează în principal din fântâni și instalații proprii de alimentare cu apă din pânza freatică. Autoritățile au menționat că având în vedere faptul că majoritatea locuințelor dispun de instalații sanitare interioare, se impune realizarea unui sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă, care să asigure creșterea confortului și a siguranței igienico-sanitare, mai ales că în prezent calitatea apei consumate este necorespunzătoare, atât din punct de vedere chimic cât, mai ales, bacteriologic. Proiectul prevede extinderea actualului sistem de alimentare cu apă de pe teritoriul localității Aghireșu Fabrici, care este administrat de Compania de Apă „Someș”. Pe teritoriul celor patru localități învecinate vor fi construiți peste 18.000 metri de rețele de distribuție a apei, iar pe traseul conductei vor fi amplasate rezervoare de înmagazinare, stații de pompare și de monitorizare a debitelor și vor fi executate 215 branșamente și racorduri la locuințe. Durata de realizare a lucrărilor este de 36 de luni de la începere.