25 octombrie

Peste 1,4 milioane de lei au fost investiţi în ultimii doi ani în modernizarea Institutului Inimii „Nicolae Stăncioiu”. Printre echipamentele şi aparatura medicală achizionată se numără două ecografe cardiace, patru aspiratoare chirurgicale, 14 cărucioare pentru administrarea medicaţiei, trei defibrilatoare şi un microtom rotativ manual. Datele au fost făcute publice în contextul tematicii speciale pe care o are anul 2019, respectiv aceea de „Anul sănătăţii”.

Două noi dispozitive electronice de tip „POS”, prin intermediul cărora se vor putea efectua plăți fără niciun comision, au intrat în această săptămână în dotarea stadionului Cluj Arena. Prin intermediul acestui serviciu de plată se vor putea achita 47 de taxe, dintre care abonamentele la sala de fitness, taxa pentru închirierea sălii de conferințe şi tariful pentru închirierea diverselor spații multifuncționale, cu excepția tichetelor de parcare pe oră, care vor putea fi procurate, la fel ca până acum, de la automatele specializate din cadrul parcărilor. Facilitatea de plată POS este disponibilă şi la sediul Consiliului Județean Cluj, unde clujenii pot să achite tarifele pentru ghidaje turistice de specialitate, chirii, redevențe şi alte tipuri de taxe sau impozite.

Peste 1600 de elevi clujeni vor participa mâine la semifinala Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGET, competiţie de cultură generală cu premii în bani, bilete şi invitaţii la evenimentele culturale, în valoare totală de 19.000 de lei. Etapa pe şcoală s-a desfăşurat săptămâna trecută, când cele mai bune rezultate au fost obţinute de Liceele Teoretice „Onisifor Ghibu” şi „Lucian Blaga” şi de Colegiul Economic „Iulian Pop”. Semifinala competiţiei se va desfăşura la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, unde elevii vor avea de completat un chestionar cu întrebări de cultură generală, iar primii 15 din fiecare categorie de vârstă se vor califica în etapa finală.

Elevii de liceu, talentaţi la pictură, muzică, fotografie, vlogging şi scriere creativă, se pot înscrie până în 10 noiembrie la o nouă ediţie a programului „Bursele stART”. Beneficiarii vor primi consiliere în dezvoltarea profesională şi personală, îşi vor putea achiziţiona materialele necesare domeniului în care sunt talentaţi şi vor putea participa la diverse cursuri de perfecţionare. Pentru fiecare dintre cele trei categorii existente, respectiv: pictură, muzică şi creare de conţinut media se vor acorda 10 burse, în valoare de 6000 de lei fiecare, cu excepţia celor pentru pictură şi desen, a căror valoare este de 4600 de lei fiecare. Bursele se vor acorda pe toată durata anului viitor, însă mai multe detalii despre regulament şi criteriile de participare veţi găsi pe site-ul scoaladevalori.ro.

Campania Walking Month a reuşit să strângă banii necesari achiziţionării primei ambulanţe sociale din Transilvania. Pentru suma de 420.000 de lei au contribuit peste 3000 de persoane, care au parcurs un total de mai bine de 900 de milioane de paşi. Banii adunaţi vor fi folosiţi pentru amenajarea unui centru mobil de servicii sociale, care să călătorească în zonele rurale, izolate şi marginalizate şi să le ofere locuitorilor acces la serviciile medicale şi sociale de bază, dintre care asistenţă pentru victimele violenţei domestice, consultanţă juridică şi ajutor în relaţia stat-cetăţean.