25 octombrie

PROIECTUL DE HOTARARE PRIVIND ATRIBUIREA A DOUA LINII DE TRANSPORT
Proiectul de hotărâre privind aprobarea atribuirii a două noi licențe de transport public de persoane inițiat de către președintele Consiliului Județean, Alin Tișe urmează să fie supus spre aprobare în forul administrativ. Astfel, în urma licitației electronice organizată de Agenția pentru Agenda Digitală a României au fost desemnate două firme private care vor opera pe traseul 8 care prevede ruta Cluj-Napoca – Bonțida și pe traseul 178 care prevede ruta Cluj-Napoca – Cara. Necesitatea introducerii transportului în comun spre localitatea Cara este dată de desființarea transportului feroviar în zona respectivă. Totodată pentru ca locuitorii comunei Bonțida să aibă acces la transportul în comun și să nu fie afectați de renuțarea fostului operator la acest traseu, s-a luat decizia ca ruta să fie atribuită unei noi firme.

CAMPANIE DE INFORMARE SI PREVENIRE A VICTIMIZARILOR MINORILOR
Aproximativ 250 de copii și elevi din Cluj-Napoca au participat în aceste zile la activități de informare și prevenire a victimizării minorilor desfășurate de către Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității. Instituțiile de învățământ care au luat parte la proiect sunt Liceele Teoretice „Eugen Pora” și „Nicolae Titulescu”, Școliile Gimnaziale „Iuliu Hațieganu” și „Liviu Rebreanu” și Grădinița „Albinuța”. În cadrul programului au fost abordate teme legate de prevenirea victimizării copiiilor și tinerilor prin consumul de substanțe interzise, prin accidente rutiere, a rețelelor de socializare și a internetului, prin violență și bullying. Reamintim că aproximativ jumătate dintre elevii cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani din întreaga lume au mărturisit că au fost victime ale violenței în școală sau ale altor forme de agresiune din partea colegilor, potrivit unui studiu publicat de Fondul Internațional al Națiunilor Unite pentru Urgențe ale Copiiilor. Un alt studiu efectuat de către Asociația Telefonul Copilului în 2014 arată că aproape jumătate dintre copiii din România au fost la un moment dat victime ale bullyingului, o formă de abuz care se manifestă printr-un comportament agresiv, repetat asupra aceluiași copil și printr-un dezechilibru de forțe.

UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI IN TOPUL INTERNATIONAL
Universitatea Babeș-Bolyai este singura universitate din țară care a intrat în clasamentul aferent Științelor Educației, pe poziția 401+, conform datelor publicate recent de Times Higher Education. În ceea ce privește domeniul econimiei, bussinesului și finanțe-contabilitate, instituția ocupă locul 501+, de această dată alături de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea din București și Academia de Studii Economice din municipiul București. Pentru domeniul Științelor Sociale, care a avut la bază evaluarea programelor Comunicare și Studii Media, Geografie, Sociologie și Studii Politice &Internaționale Universitatea Babeș-Bolyai ocupă poziția 601+. Prof. Univ. dr. Daniel David, prorectorul instituției a declarat că aceste rezultate de excepție trebuie să fie apreciate prin raportare la subfinanțarea cronică a învățământului superior din România, iar rezultatele și poziționarea în clasamentele internaționale de prestigiu, reconfirmă statutul universității Babeș-Bolyai și gradul ridicat de încredere pe care îl are. Reamintim că Times Higher Education este un clasament internațional de clasificare a universităților prin analiza criiterilor complexe de predare, relația cu mediul socio-economic și internaționalizare. În anul 2018 în lume există aproximativ 27.000 de universități.

TESTARI GRATUITE PENTRU DEPISTAREA CANCERULUI LA SAN
Tesări gratuite pentru depistarea cancerului la sân în rândul femeilor din mediul rural vor fi efectuate sâmbătă la Căminul Cultural din comuna Apahida. Evenimentul are loc în campania „Nu am făcut destul” organizată de Federația Asociaților Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România desfășurată în 5 județe. Pe lista localităților clujene unde se desfășoară campania, se află localitățile Săndulești, Chiuiești, Florești, Băișoara și Căpușu Mare. Voluntarii campaniei vor face controale gratuite la sân, inimă, plămâni, alunițe și pentru testarea diabetului. Președintele Federației Asociației Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a declarat că peste 15% dintre femeile care au fost testate în cadrul campaniei de anul trecut au necesitat control de specialitate, iar aproape 50% aveau formațiuni de natură canceroasă. Scopul Campaniei este de a convinge femeile să meargă constant la un control de specialitate pentru prevenirea instalării bolii și pentru a începe tratamentul la timp.