25 septembrie

ZILELE BIBLIOTECILOR DE CARTIER
Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, , organizează în perioada 25 – 29 septembrie 2017 cea de-a XXI-a ediție a ,,Zilelor Bibliotecilor de Cartier”, eveniment destinat tuturor celor interesați de carte și cultură, spre o mai bună cunoaștere a serviciilor, facilităților și spațiilor bibliotecii. Prin programul ,,O carte pentru fiecare” vor fi oferite în dar cărți utilizatorilor Bibliotecii, cărți primite ca donaţii din partea unor edituri şi persoane fizice. Cei interesați sunt așteptați la: Filiala Zorilor (Str. Observatorului nr. 1), Filiala Kogălniceanu (Str. M. Kogălniceanu nr.7), dar și la sediul central (Calea Dorobanților nr. 104) să (re)descopere biblioteca! Pe parcursul întregii săptămâni se vor organiza vizite colective ale elevilor de la şcolile din cartiere, audiţii şi vizionări, activități de parenting, prezentări de carte, ateliere de creativitate și altele. Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe http://www.bjc.ro/new/.

INVESTITII LA SCOALA GIMNAZIALA SPECIALA
Plenul forului administrativ județean a adoptat vineri, 22 septembrie, proiectul de hotărâre inițiat de Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, privind aprobarea proiectului „Creșterea eficienței energetice în clădirea Școlii Gimnaziale Speciale – Centru de Resurse și Documentare privind Educația Incluzivă/Integrată”, proiect ce urmează a fi depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.
Necesitatea derulării acestei investiții este determinată de vechimea și starea de degradare accentuată a corpului de clădire situat pe strada București din cartierul clujean Mărăști.
În vederea îndeplinirii obiectivului acestui proiect, vor fi realizate o serie de lucrări care vizează în special izolarea termică a pereților exteriori ai clădirii școlii, refacerea învelitorilor și a stratificației acoperișului, instalarea unei centrale termice și de panouri solare, modernizarea instalațiilor electrice și termice. Toate aceste investiții vor contribui semnificativ la reducerea consumurilor de energie din surse convenționale.

APARATURA NOUA LA SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA
Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și-a completat lista dotărilor cu două aparate de radiografie fixă (RX) digitală de ultimă generație, instalate în Unitatea de Primire a Urgențelor și în Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul spitalului. Cele două echipamente medicale au costat aproximativ 2.200.000 lei (cu TVA). Prețul, obținut în urma unei licitații, a inclus amenajarea spațiului, furnizarea, montarea și punerea în funcțiune a celor două instalații de radiologie. Echipamentele permit realizarea de radiografii toracice, abdominale sau osoase, atât prin proiecții verticale sau orizontale, cât și prin expunere liberă. Pentru pacienții critici, care vin în urgență, investigațiile radiologice rapide și precise pot face diferența dintre viață și moarte, subliniează Dr. Adela Golea, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. În curând, la Spitalul Clinic Județean de Urgență va sosi și un aparat de anestezie, cu ventilator integrat, compatibil cu aparatul de rezonanță magnetică, care va permite examinarea în condiții sigure, în special a pacienților critici, internați pe secțiile de anestezie și terapie intensivă.

SANCTIUNI LA TRANSPORTURI
Peste 200 de sancțiuni au fost aplicate și 11 infracțiuni au fost constatate, în urma unei acțiuni desfășurate de polițiștii de la transporturi in Cluj si in alte 7 judete. Polițiștii secțiilor regionale de poliție transporturi au acționat pe principalele magistrale de cale ferată și secțiile de cale ferată adiacente, în trenurile de călători și în stațiile de cale ferată, pentru prevenirea și combaterea călătoriei frauduloase, a faptelor antisociale și menținerea ordinii și siguranței publice”, se arată într un comunicat de presă al IGPR. Polițiștii au patrulat 353 de stații de cale ferată și 522 de trenuri de persoane, activități în urma cărora au fost depistați 653 de călători frauduloși.
De asemenea, au fost constatate 11 infracțiuni, 5 persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni au fost surprinse în flagrant delict, au fost depistate 3 persoane cu probleme psihice și 3 minori lipsiți de supraveghere.
Totodată, au fost aplicate 217 sancțiuni contravenționale, dintre care 120 la Legea 61/1991 a ordinii și liniștii publice, 5 la Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, 29 la H.G. nr. 203/1994 privind contravențiile pe calea ferată și 63 la alte acte normative.