26 august

AU ÎNCEPUT LUCRĂRILE LA STRADA REGELE FERDINAND
Lucrările de modernizare ale străzii Regele Ferdinand vor începe de astăzi, potrivit unui anunț făcut de către Primăria locală. Astfel că pe sensul dinspre str. Horea/P-ța Mihai Viteazu/latura nordică și str. George Barițiu înspre P-ța Uniri, circulația rutieră va fi complet închisă, în timp ce pe sensul înspre Gară, aceasta se va desfășura doar pe prima bandă. În ceea ce privește transportul în comun pe direcția înspre centru se vor folosi ca rute alternative străzile Ion Popescu Voitești și Frederic Joliot-Curie. Linia de troileibuz nr. 1 va circula pe ambele sensuri ale străzilor Paris-B-dul 21 Decembrie 1989, iar pe strada Frederic Joliot-Curie parcările de pe partea stângă vor fi suspendate temporar. Important de precizat este și faptul că pe toată perioada de execuție a lucrărilor, care au o durată de 11 luni, circulația auto pe străzile Emile Zola și Sextil Pușcariu va fi închisă complet, asigurându-se doar culoare pentru pietoni.

250 DE CAMERE VIDEO PORTABILE PENTRU POLIȚIȘTII CLUJENI
250 de camere video portabile urmează să fie achiziționate de către municipalitatea clujeană pentru dotarea secțiilor de poliție și implicit a polițiștilor din oraș. În acest sens a fost lansată o licitație publică ce are ca termen limită de depunere a ofertelor data de 4 septembrie. Potrivit informațiilor făcute publice, polițiștii ar urma să poarte camerele video pe toată durata programului lor de lucru în oraș, echipamentele fiind dotate cu sisteme de inteligență artificială. Valoarea totală a investiției se ridică la 335.000 lei.

TESTĂRI GRATUITE PENTRU BOALA CELIACĂ
O caravană ce oferă testări gratuite pentru boala celiacă, ce este cauzată de intoleranța la gluten, va ajunge mâine la Cluj-Napoca. Dacă doriți să participați la evenimentul public ce va fi organizat la Hotelul Ramada, situat pe Calea Turzii, o puteți face între orele 14-18. Caravana este o premieră la nivel național și a fost instituită pentru a oferi ajutor în diagnosticarea celor care ar putea suferi de boala celiacă, pentru a oferi sprijin și informații celor care se confruntă deja cu această afecțiune și pentru a livra un curs autorizat de educație continuă pentru profesioniștii medicali. Testarea se va face în 10 minute și presupune o simplă înțepătură de ac în deget, fără a necesita o pregătire prealabilă.

ZIUA MEDICINEI MILITARE SĂRBĂTORITĂ LA CLUJ-NAPOCA
Ziua Medicinei Militare, stabilită pe 21 august, a fost marcată sâmbătă la Cluj-Napoca prin mai multe programe educative ce au fost puse la dispoziția publicului. Astfel că printre punctele principale ale evenimentului s-au numărat determinarea glicemiei, instructaje privind manevrele de bază ale acțiunii de prim-ajutor și chestionarul de depistare precoce a neoplaziilor, document ce conține o succesiune de întrebări mergând pe semne, simptome de alarmă pentru posibile afecțiuni oncologice cu diverse localizări. Pe această cale reamintim că Ziua Medicinei Militare a fost stabilită pe 21 august, dată la care în 1862 a fost semnat Înaltul Decret Domnesc de către Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, moment în care a luat ființă Corpul Ofițerilor Sanitari ai Armatei și Direcția Generală a Serviciului Militar român.