26 ianuarie

TRAFICANȚI DE MEDICAMENTE, CERCETAȚI LA CLUJ
Procurorii DIICOT au efectuat 47 de percheziții la membrii unei rețele infractionare, care ar fi câștigat, ilegal, prin trafic internațional de medicamente, aproximativ 55 de milioane de lei. Din cercetări, a reieșit că, în perioada 2012-2018, rețeaua infracțională organizată ar fi distribuit, fără drept, în principal în Statele Unite, medicamente supuse controlului special, scoase din circuitul legal. Medicamentele erau astfel scoase din circuitul legal, prin intermediul unor farmacii din județele Cluj și Bistrița, cu complicitatea unor farmaciști. Comenzile erau preluate în sistem on-line, printr-un „call center”, ce funcționa în județul Cluj. Membri grupării ar fi pregătit, ambalat, și expediat comenzile, sub forma unor scrisori poștale, către clienți din Statele Unite, care comandau produsele prin intermediul unor farmacii on-line. Banii erau primiți prin intermediul unor servicii financiare de transfer de bani, de către alți membri ai grupării. În cauză vor fi puse în aplicare 24 de mandate de aducere. Prin activitatea infracțională, aceștia ar fi obținut aproximativ 55.000.000 de lei.

S-A STINS NEAGU DJUVARA
Neagu Djuvara – istoric, filozof, jurnalist și romancier – a încetat din viață la 101 ani. A fost una dintre cele mai îndrăgite personalități culturale ale României, apreciat pentru spiritul sau, pentru eleganța și pentru erudiția sa. 45 de ani a trăit în afara țării, în exil, iar abia după 1989 avea să devină cunoscut în România.

SE CIRCULĂ ÎN CONDIȚII NORMALE
Consiliul Județean Cluj informează participanții la trafic că, în cursul acestei dimineți pe raza județului Cluj nu există drumuri județene blocate sau închise, circulația desfășurându-se, pe majoritatea sectoarelor de drum, în condiții specifice de iarnă. În ultimele 24 de ore, din cauza temperaturilor situate sub zero grade Celsius – 7 grade în medie, unele drumuri județene au fost afectate de prezența poleiului. În acest context, pentru asigurarea unor condiții optime de circulație, în cursul zilei de joi, 25 ianuarie, s-a intervenit pe 19 drumuri sau sectoare de drumuri județene situate pe raza Loturilor 1 și 3 – zona Huedin – Gilău și, respectiv, zona Gherla – Dej. Intervenția a fost realizată cu ajutorul a 9 utilaje, fiind folosită pentru combaterea poleiului și a ghetusului o cantitate de 30 de tone de material antiderapant.

ZIUA PORȚILOR DESCHISE
Astăzi va avea loc „Ziua porților deschise” pentru elevi la Muzeul Documentar al Holocaustului din cadrul Institutului de Iudaistică și Istorie Evreiască Dr. Moshe Carmilly al Universității „Babeș-Bolyai” (str. Croitorilor nr. 13) cu ocazia celebrării la Cluj-Napoca a Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, eveniment ce va avea loc în data de 27 ianuarie.
Institutul de Iudaistică și Istorie Evreiască a UBB are drept obiectiv cercetări privind istoria evreilor din spațiul transilvănean și, în general, din spațiul românesc și promovarea istoriei evreilor, culturii, civilizației și fiolosofiei iudaice. Recent s-a inaugurat un proiect muzeografic inovativ: Muzeul Virtual și Muzeul Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei, care suprinde istoria evreilor din orașul Cluj-Napoca în perioada interbelică și în timpul celui de-al doilea război mondial.