26 octombrie

70 DE MEDICI SPECIALISTI SI REZIDENTI URMEAZA SA PARTICIPE LA CURSURI DE FORMARE
70 de medici specialiști și rezidenți în boli infecțioase urmează să participe începând de mâine și până miercuri, 31 octombrie, la cursuri de formare în ceea ce privește prevenția și tratarea hepatitelor cronice de tip B și C. Acestea fac parte din proiectul cu finanțare europeană „HEPAMED – Optimizarea prevenției și tratamentului hepatitelor cronice B și C prin creșterea competențelor personalului medical din România” și se află în prima etapă de desfășurare. Aproximativ 1200 de specialiști din toată țara vor participa pe parcursul de derulare al proiectului la sesiuni de instruire în prevenția,diagnosticul și tratamentul acestei boli, termenul de finalizare fiind stabilit în 2020. Pentru a atinge obiectivele proiectului au fost stabilite mai multe programe de formare, dintre care amintim Prevenție, diagnostic, stadializare și tratament al hepatitelor virale acute și cronice B și C – actualități și noi cercetări, prevenția transmiterii hepatitelor virale și a altor boli transmisibile prin proceduri chirurgicale și Psihoterapie pentru creșterea calității vieții persoanelor cu hepatită cronică. În cadrul proiectului vor fi efectuate schimburi interne de bune practici între 5 medici specialiști din fiecare regiune, participarea anuală a 12 medici specialiști și 8 medici de familie la Congresul european The Internațional Liver Congress și schimburi externe de bune practici în Olanda, iar la finalul proiectului fiecare participant va primi un ghid de bune practici. Proiectul are o valoare totală de aproximativ 9,6 milioane de lei și este implementat de Spitalul Clinici de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca în parteneriat cu mai multe instituții din țară.

ZIUA ARMATEI ROMANE A FOST SARBATORITA IERI LA CLUJ-NAPOCA
Ziua Armatei Române a fost sărbătorită ieri la Cluj-Napoca printr-o ceremonie militară de depunere de coroane, jerbe și buchete de flori și defilarea gărzii de onoare la monumentul „Glorie ostașului român” din Piața Avram Iancu. În detașamentul de onoare au făcut parte militari din Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșanu”, Batalionul 55 Comunicații și Informatică „Napoca, Batalionul 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „Vasile Danacu”, Gruparea mobilă de jandarmi Cluj „Ștefan Cicio-Pop” și Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Avram Iancu”, precum și Muzica Militară din Garnizoana Bistrița. Solemnitatea „Retragerii cu torțe” a avut loc în seara zilei pe traseul Piața Unirii – Bulevardul Eroilor – Piața Avram Iancu – Piața Ștefan Cel Mare – comandamentul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Reamintim că Ziua Forțelor Armate a fost stabilită printr-un decret în anul 1959, având la bază două obiective, primul de a disocia ziua de naștere a Regelui Mihai I de eliberarea teritoriului național de ocupația trupelor germane și maghiare, prin operația declanșată de conducerea militară română în 25 octombrie 1944, iar al doilea de a arăta că România a fost parte combatantă pe frontul din vest, după insurecția armată din 23 august 1944.

ZECI DE CLUJENI AU PROTESTAT IN STRADA FATA DE DECIZIA DE A DESFIINTA LOCURILE DE PARCARE
Zeci de clujeni au protestat în stradă față de decizia municipalității de a desființa locurile de parcare de pe strada Observatorului. Reprezentanții Primăriei Municipiului Cluj-Napoca au declarat că parcările cu abonament vor fi relocate pe străzile adiacente. Din cele 108 locuri de parcare de pe strada Observatorului, 67 au fost cu abonament, iar în prezent au fost create 69 de locuri noi de parcare pe strada Rapsodiei și Jupiter, unde au fost instituite sensuri unice pentru fluidizarea circulației. Totodată, pentru a un trafic cât mai liber s-a impus interzicerea oprii și staționării pe toată lungimea străzii Observatorului, pe strada Rapsodiei va fi instituit un sens unic, pe tronsonul str. Observatorului și str. Lunii și vor fii înființate 47 de locuri noi de parcare. Pe partea sudică a blocurilor de la nr. 17 – 21, se va institui un sens unic de circulație spre strada Jupiter și caracter de zonă rezidențială. Reamintim că Cluj-Napoca este în topul orașelor din Europa în ceea ce privește numărul de mașini pe cap de locuitor.

TESTARI GRATUITE PENTRU DEPISTAREA CANCERULUI LA SAN
Testări gratuite pentru depistarea cancerului la sân în rândul femeilor din mediul rural vor fi efectuate mâine la Căminul Cultural din comuna Apahida. Evenimentul are loc în campania „Nu am făcut destul” organizată de Federația Asociaților Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România desfășurată în 5 județe. Pe lista localităților clujene unde se desfășoară campania, se află localitățile Săndulești, Chiuiești, Florești, Băișoara și Căpușu Mare. Voluntarii campaniei vor face controale gratuite la sân, inimă, plămâni, alunițe și pentru testarea diabetului. Președintele Federației Asociației Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a declarat că peste 15% dintre femeile care au fost testate în cadrul campaniei de anul trecut au necesitat control de specialitate, iar aproape 50% aveau formațiuni de natură canceroasă. Scopul Campaniei este de a convinge femeile să meargă constant la un control de specialitate pentru prevenirea instalării bolii și pentru a începe tratamentul la timp.