26 septembrie

CAMPANIE PENTRU BOLNAVII DE FPI
Marți, 25 septembrie, la sediul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie ,,Leon Daniello” din Cluj-Napoca, a fost lansată campania medicală de informare și conștientizare socială ,,Respirăm speranță”, organizată cu ocazia Lunii mondiale a Fibrozei Pulmonare Idiopatice.
Evenimentul și-a propus să aducă în atenția opiniei publice o serie de aspecte privind această boală subdiagnosticată în România, însă la fel de agresivă precum cancerul pulmonar.
Cei care suferă de Fibroză Pulmonară Idiopatică primesc tratament de specialitate cu medicamente antifibrotice, intrate în România de circa un an. Costul acestui tratanemnt se ridică la aproximativ 3000 de euro pe lună, în cazul fiecărui pacient, și este decontat integral printr-un program al Ministerului Sănătății.
Fibroza Pulmonară Idiopatică poate fi depistată, momentan, doar prin intermediul tomografiei computerizate de înaltă rezoluție. Simptomele sunt nespecifice, multe dintre ele fiind legate de oboseală în realizarea efortului fizic și insuficiență respiratorie.

 

ASFALTARE PE DRUMUL JUDEȚEAN 109A
Consiliul Județean Cluj anunță demararea lucrărilor de asfaltare pe tronsonul Vultureni – Şoimeni – Băbuţiu – Deuşu – Chinteni situat pe drumul județean 109A.
Este, astfel, vizat un sector de drum în lungime de aproximativ 15 kilometri, de la intrarea în localitatea Chinteni până în Vultureni, la intersecția cu drumul județean 109.
Lucrările se desfășoară în paralel, pe sectoare, și constau, în primă fază, în frezarea asfaltului, plombări și burdușiri, urmate, în etapa imediat următoare, de așternerea efectivă a covorului asfaltic.

 

BICILETE PENTRU COPIII DIN MUNȚII APUSENI
20 de copii din comunități izolate din Munții Apuseni vor primi biciclete noi, cumpărate din donațiile strânse după cea de-a cincea ediție a evenimentului Liberty on Bike, organizat de asociația sportivă Tura de Noapte.
Competiția a adunat la start peste 130 de bicicliști amatori și profesioniști, traseele însumând aproximativ 150 de kilometri, pe șoseaua de legatură Apahida – Vâlcele și prin zona Beliș.
Liberty on Bike este o competiție care încurajează mersul pe bicicletă ca parte a unui stil de viață sănătos și se desfășoară anual, în luna septembrie, începând cu anul 2014.