27 februarie

GRIPA A FĂCUT 60 DE VICTIME
Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutul National de Sanatate Publica, numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 60. Una dintre ultimele victime este o femeie de 82 de ani, din judeţul Cluj, confirmată cu virus gripal tip B, având condiţii medicale preexistente şi nevaccinată antigripal.

ATENŢIE LA FOLOSIREA INSTALAŢIILOR DE ÎNCĂLZIRE
Delgaz Grid, distribuitorul integrat de gaze naturale şi electricitate, recomandă populaţiei o atenţie deosebită în folosirea instalaţiilor de încălzire atât cu gaze naturale, cât şi cu energie electrică, în această perioadă în care sunt prognozate temperaturi extrem de scăzute.

Pentru a evita producerea de incendii:
• nu utilizaţi surse electrice de încălzire improvizate ori cu defecţiuni;
• nu utilizaţi prelungitoare şi prize care se încălzesc sau fumegă
• nu utilizaţi aparate racordate la coşurile de fum înfundate;
• nu folosiţi aragazul pentru încălzirea locuinţei

De asemenea, echipamentele de încălzire trebuie permanent supravegheate şi să nu fie
acoperite cu materiale ce pot lua foc, in timp ce eventualele reparaţii trebuie făcute numai de specialişti, iar improvizaţiile trebuie eliminate.

ÎN JUDEŢUL CLUJ NU SUNT DRUMURI BLOCATE
Consiliul Judeţean Cluj informează participanţii la trafic că pe raza judeţului Cluj nu există drumuri judeţene blocate sau închise traficului rutier, circulaţia desfășurându-se în condiţii specifice de iarnă.
Totuși, din cauza precipitaţiilor masive sub formă de ninsoare căzute în ultimele 24 de ore, dar şi a temperaturilor negative, de până la -11 grade Celsius, unele drumuri judeţene au fost acoperite de un strat consistent de zăpadă sau au fost afectate de fenomenul de polei. În acest context, s-a intervenit pe 53 de drumuri sau sectoare de drumuri judeţene, cu 33 de utilaje, fiind folosită o cantitate de 374 de tone de material antiderapant.
De asemenea, se efectuează revizii pe toate drumurile judeţene pentru verificarea stării părţii carosabile, urmând să se acţioneze în caz de necesitate.

ZIUA INTERACŢIUNII OM-ANIMAL
Universitatea Babeş-Bolyai va găzdui joi, 1 martie, cea de-a 15-a ediţie a Zilei Interacţiunii Om-Animal, eveniment organizat în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
Evenimentul va avea loc între orele 9.00 şi 14.00, la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, pe str. Sindicatelor nr. 7, și va cuprinde cursuri de psihologie animală, prelegeri interactive, exerciții pentru copii, activități de interacționare cu animale de terapie, standuri de consiliere comportamentală, standuri de informare cu privire la adopțiile și deținerea responsabilă a animalelor de companie, standuri cu obiecte de artă.
Evenimentul are ca scop promovarea cunoștintelor și a atitudinilor optime față de animale, a efectelor terapeutice ale interacțiunii om-animal și a deținerii responsabile a animalelor de companie.