27 februarie

CEA MAI MARE COLECTIE DE MARTISOARE DIN LUME LA CLUJ
Cea mai mare colecţie de mărţişoare din lume, care îi aparţine Martei Bogdan, poate fi văzută de astăzi la Turnul Croitorilor.
Expoziția cuprinde peste 5.000 de mărțișoare, cele mai multe fiind din metal, produse în perioada comunistă când a existat o industrie a acestor „accesorii” de primăvară. Colecţia poate fi văzută până în 9 martie pe str. Baba Novac, nr. 35.

SERVICII STOMATOLOGICE GRATUITE PENTRU CLUJENI
300.000 de lei este valoarea la care se ridică serviciile stomatologice în regim gratuit care vor fi acordate pe parcursul acestui an clujenilor.
Programul are ca scop creşterea accesibilităţii populaţiei defavorizate la servicii stomatologice, principalele categorii de persoane fiind: vârstnicii a căror pensii nu depăşesc 1000 de lei, persoanele cu dizabilităţi încadrate în handicap grav şi accentuat, cele fără venituri sau cu venituri reduse şi şomerii a căror indemnizaţie este sub 700 de lei. Programul este implementat prin intermediul unui acord între Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

18 STATII DE AUTOBUZE VOR AVEA ACOPERISURI CU VEGETATIE
O licitaţie ce are ca obiect modernizarea a 18 staţii de autobuze din oraş a fost lansată recent de Primăria locală, cu un contract al cărui valoare depăşeşte 630.000 de lei.
Documentul prevede realizarea acoperişurilor din sticlă securizată peste care vor fi montate straturi de tablă şi de vegetaţie, respectiv sisteme de retenţie şi scurgere a apei. Primul avantaj adus de acoperişurile din vegetaţie este acela că numărul de grade din termometre, pe timpul verii, va fi mult mai scăzut în staţia de autobuz decât pe stradă. Ofertele pot fi depuse până în 6 martie, durata de execuţie a lucrărilor fiind de 2 luni de la data începerii.

IMOBILELE DIN PARCUL TETAROM I VOR FI DATE SPRE INCHIRIERE
Cele trei imobile din Parcul Tetarom 1, la care se adaugă o clădire administrativă, vor deveni funcţionale în perioada următoare după ce Societatea Tetarom va stabili preţurile de închiriere şi criteriile de selecţie.
Construcţiile fac parte dintr-un proiect a cărui valoare se ridică la 10 milioane de lei, resursele financiare fiind obţinute prin fonduri europene. Precizăm că după ce vor fi stabilite tarifele, instituţia va lansa o licitaţie de ocupare a spaţiilor disponibile, care sunt situate în zona Tăieturii Turcului.

950.000 LEI ALOCATI PENTRU ZILELE CLUJULUI
950.000 de lei este suma alocată special din bugetul local pentru organizarea evenimentului Zilele Clujului, ediţia 2020. Proiectul de hotărâre în acest sens va fi dezbătut în şedinţa de mâine a Consiliului local.
Cea mai mare parte din cheltuieli o constituie artiştii, costurile legate de scenă, sonorizare şi lumini, promovarea şi celelalte spectacole culturale. Deşi anul trecut festivalul a fost organizat în luna septembrie, în această ediţie el va avea loc din nou în luna mai.

DOUA CADRE DIDACTICE UNIVERSITARE CLUJENE IN COMISIA PENTRU VALIDAREA PLANURILOR DE INVATAMANT
Ordinul care prevede componenţa comisiei de validare a planurilor-cadru pentru învăţământul primar, gimnazial, liceal şi profesional a fost semnat şi publicat în Monitorul Oficial.
Dintre membrii comisiei fac parte şi cele două cadre didactice clujene, preşedintele Academiei Române – Ioan-Aurel Pop şi prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Daniel David. Precizăm că noile planuri-cadru vor fi realizate pe baza reglementărilor în vigoare, care prevăd reducerea numărului de ore de şcoală/săptămână, acestea fiind de 20 pentru cei înscrişi învăţământul primar, de 25 pentru elevii din ciclul gimnazial şi de 30 de ore pentru elevii de liceu.

CONCERT VOCAL SIMFONIC SUB BAGHETA LUI MIKA EICHENHOLZ
Un concert vocal simfonic, sub bagheta dirijorului Mika Eichenholz, va fi susţinut mâine de Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania.
Evenimentul va avea loc la Colegiul Academic, de la ora 19, însă pentru mai multe detalii legate de acces puteţi să consultaţi site-ul filarmonicatransilvania.ro.