27 ianuarie

MASURI PENTRU PREVENIREA CORONAVIRUSULUI
Serviciul Naţional de Ambulanţă informează cetăţenii cu privire la măsurile pe care le pot lua pentru a preveni infectarea cu noul tip de coronavirus care provine din oraşul chinez Wuhan.
Potrivit reprezentanţilor instituţiei, pentru a reduce riscul de infecţie sunteţi îndemnaţi să vă spălaţi pe mâini cu apă şi săpun ori cu o soluţie pe bază de alcool, să evitaţi contactul direct cu persoanele care au simptome de răceală şi gripă, iar atunci când strănutaţi să vă acoperiţi nasul şi gura cu un şerveţel sau cu pliul cotului. De asemenea, se recomandă evitarea contactului neprotejat cu animalele, iar carnea şi ouăle trebuie să fie gătite bine.

INFORMATII PENTRU PASAGERII CARE CALATORESC INSPRE SI DINSPRE CHINA
Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” a luat deja primele măsuri în ceea ce priveşte noul tip de coronavirus.
Astfel că prin intermediul unor materiale informaţionale şi a echipajului medical din cadrul instituţiei, pasagerii care călătoresc spre sau dinspre teritoriul statului chinez sunt rugaţi să evite contactul cu persoanele bolnave şi cu animalele, precum şi aglomeraţia din pieţe, iar în cazul în care la revenirea în ţară prezintă febră mai mare de 38 de grade celsius, tuse şi dificultăţi respiratorii sunt îndemnaţi să poarte masca de protecţie şi să sune imediat la numărul unic de urgenţă 112 şi să se prezinte la medic. Precizăm că noul tip de coronavirus prezintă o perioadă de incubaţie de 14 zile.

UN PUNCT MEDICAL DOTAT CU ECHIPAMENTE DE ULTIMA GENERATIE A FOST ACHIZITIONAT PENTRU SMURD
Un punct medical cu echipamente de ultimă generaţie urmează să intre în dotarea Serviciului Medical de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare Cluj până în luna aprilie, în urma unei investiţii realizată din fonduri locale.
Punctul medical avansat cu remorcă este format din două corturi dotate cu echipamente de ultimă generaţie care vor asigura acordarea primului ajutor şi intervenţia rapidă pentru cel puţin 20 de victime. Valoarea investiţiei se ridică la 714.000 de lei.

PIATA LUCIAN BLAGA SI STRAZILE ADIACENTE INTRA IN REPARATII INCEPAND CU PRIMAVARA ACESTUI AN
Piaţa Lucian Blaga şi străzile adiacente acesteia, respectiv Napoca, Republicii, Petru Maior şi Emil Isac urmează să intre într-un proces de modernizare în această primăvară. 
Potrivit declaraţiei primarului Emil Boc pentru un post de radio local, perioada de realizare a proiectului este estimată la 8 luni şi jumătate. Printre lucrările ce vor fi efectuate se numără amenajarea de piste de biciclete, plantare de copaci şi reabilitarea trotuarelor, valoarea totală a investiţiei fiind de peste 20 de milioane de lei.

SASE LOCUINTE SOCIALE URMEAZA SA FIE CUMPARATE
Autorităţile locale urmează să efectueze o serie de negocieri care au în vedere achiziţionarea a şase locuinţe sociale ce vor fi destinate persoanelor care se află în situaţii limită.
Din totalul de 12 oferte depuse în cadrul licitaţiei ce s-a încheiat în luna decembrie a anului trecut, doar 6 oferte au fost declarate eligibile. Precizăm că în 2019 a fost lansat un program care are în vedere achziţionarea de locuinţe sociale de pe piaţa liberă, bugetul alocat în acest sens fiind de 2 milioane de lei. Potrivit declaraţiei viceprimarului Dan Tarcea pentru un post de radio local, după ce se va încheia procedura de achziţie a celor şase locuinţe de tip apartament, se are în vedere demararea unui nou proiect prin care să fie cumpărate 40 de locuinţe.

CLUJ-NAPOCA ESTE CEL MAI SIGUR ORAS DIN ROMANIA
Municipiul Cluj-Napoca este catalogat ca fiind cel mai sigur oraş din România, iar la nivel internaţional ocupă locul 13, potrivit datelor furnizate de compania Numbeo.
Rata de siguranţă este calculată raportat la numărul jafurilor şi a spargerilor date, la numărul de furturi de maşini şi la cel al amenzilor privind furtul de buzunare, precum şi a crimelor comise. Potrivit analizei efectuate, nivelul de siguranţă din Cluj-Napoca a crescut în acest an cu aproximativ un procent, el fiind în jur de 80%. Pe locul doi, la nivel de ţară, se află Braşov, urmat de Timişoara, în timp ce capitala ţării ocupă doar locul cinci. La nivel global, cel mai sigur oraş din lume este considerat Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite, iar cel cu rata de siguranţă cea mai mică este Caracas din Venezuela. Numbeo este o bază de date globală care monitorizează calitatea vieţii prin indici precum rata de criminalitate, calitatea asistenţei medicale ori preţul de consum raportat.