27 noiembrie

NOI ECHIPAMENTE PENTRU SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE
Noi echipamente destinate diagnosticării şi tratării bolilor pneumologice urmează să fie achiziţionate după ce Consilul Judeţean a iniţiat două proiecte de hotărâre vizând aprobarea proiectului cu finanțare europeană şi a studiului de oportunitate în acest sens. Proiectul vizează achiziţionarea de echipamente de înaltă performanţă pentru dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic de Pneumopftiziologie Leon Daniello pentru a creşte calitatea actului medical şi pentru a oferi un diagnostic şi tratament de calitate. Astfel, printre cele care urmează să fie achiziţionate se numără un aparat de radiologie digitală, un eco video brohnoscop, două aparate de videobronhoscopie şi un aparat destinat diagnosticării afecţiunilor de dinamică respiratorie induse de efort – ergospirometru. Valoarea totală a proiectului este de peste 4 milioane de lei.

15 PROIECTE CASTIGATOARE IN CADRUL BUGETARII PARTICIPATIVE
Cele 15 proiecte câştigătoare în cadrul procesului de Bugetare participativă 2018 au fost anunţate. Alegerea acestora a fost făcută după cel mai votat proiect din fiecare dintre cele 6 domenii şi în funcţie de numărul de voturi adunate. Astfel, printre proiectele care urmează să fie implementate se numără amenajarea stațiilor de autobuz cu plante cățărătoare și mobilier urban, montarea unor pavele pe mai multe trotuare, care să transforme forța pașilor în energie electrică folosită pentru iluminatul public sau încărcarea telefoanelor ori a laptopurilor, extinderea skate park-ului din Rozelor şi montarea de defibrilatoare automate externe în spațiile publice. Introducerea defibrilatoarelor automate externe în locuri publice intens tranzitate ar crește semnificativ rata de supraviețuire a victimelor care suferă un stop cardio-respirator, conform iniţiatorului proiectului, medicul de Anestezie şi Terapie Intensivă, Robert Simon. Aparatul poate fi folosit de către oricine şi oferă instrucţiuni vocale pentru cel care îl foloseşte.

NUMARUL CELOR CARE SE URCA LA VOLAN SUB INFLUENTA ALCOOLULUI, IN CRESTERE
Numărul celor care se urcă la volan după ce au consumat băuturi alcolice este în creştere, aceasta fiind un a dintre principalele cauze alături de viteza excesivă, care duc la producerea de accidente grave la nivel de Cluj, conform statisticilor puse la dispoziţie de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Astfel, în primele 9 luni ale anului, s-au constatat peste 560 de infracţiuni în regimul rutier, dintre care 254 pentru alcoolemie peste limita admisă. În această perioadă au fost aplicate aproximativ 37.000 de sancţiuni contravenţionale şi s-au produs aproape 900 de accidente rutiere. Totodată, statisticile arată o creştere a numărului de infracţiuni contra persoanei cu 8,81%.

CELE 10 CARUTE CARE AU PORNIT SPRE ALBA-IULIA AU AJUNS LA CLUJ-NAPOCA
Cele 10 căruţe cu peste 100 de persoane, care refac „Drumul unirii” , au ajuns ieri seară în municipiul Cluj-Napoca, iar în cursul zilei de astăzi au pornit spre Alba Iulia. Caii au fost adăpostiţi la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară şi au fost consultaţi de către medicii veterinari din instituţie. Cele 10 căruţe pornite la drum pentru a reface simbolic traseul înaintaşilor care au participat la Unirea de la 1 Decembrie 1918, au plecat săptămâna trecută din Sighetu Marmaţiei şi urmează să parcurgă peste 300 de kilometri până în Alba Iulia, unde vor ajunge în 1 Decembrie. Participanţii vor fi incluşi în parada populară care va fi organizată la Alba Iulia la 1 decembrie pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României şi a 100 de ani de la Marea Unire. Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Doru Dăncuş, iniţiatorul proiectului, oamenii vor duce cu ei şi trei steaguri preluate de la Săpânţa, Sighetu Marmaţiei şi de la Cicârlău, despre care se presupune că au fost cele cu care s-au deplasat localnicii spre Alba Iulia în 1918.