27 noiembrie

DOUA ECHIPAMENTE DE ULTIMA GENERATIE PENTRU SPITALUL DE RECUPERARE
Două noi echipamente medicale de ultimă generaţie vor intra în dotarea Spitalului Clinic de Recuperare.
Mai exact este vorba despre un aparat de anestezie şi un ecograf portabil, echipamente a căror valoare se ridică la 245.000 de lei. Aparatul de anestezie ar urma să fie folosit pentru intervenţiile chirurgicale ortopedice şi traumatologice, ortopedie pediatrică, chirurgie plastică şi oncologică, iar ecograful ar urma să intre în dotarea secţiei de reumatologie şi balneologie.

LEGITIMATII GRATUITE PENTRU PENSIONARII DIN FLORESTI
Legitimaţiile gratuite pentru transportul în comun destinate pensionarilor din comuna Floreşti pot fi de astăzi obţinute de la sediul Primăriei din localitate.
Actele necesare pentru eliberarea documentului sunt cartea de identitate, copie după ultimul cupon de pensie sau după decizia de pensionare şi, pentru cei care au mai beneficiat de legitimaţii gratuite, abonamentul vechi. Important de menţionat este că legitimaţiile de călătorie se eliberează doar titularilor.

REGISTRU POST-INFARCT MIOCARDIC ACUT VA FI INFIINTAT LA CLUJ-NAPOCA
Un registru naţional post-infarct miocardic acut va fi înfiinţat la Cluj-Napoca prin intermediul unui proiect finanţat cu fonduri norvegiene, în valoare de 2,5 milioane de euro.
Printre echipamentele care urmează să fie achiziţionate se numără un RMN special pentru identificarea afecţiunilor cardio-vasculare şi un dispozitiv ce funcţionează ca o inimă artificială. Derularea proiectului este motivată de faptul că România este lider în ceea ce priveşte mortalitatea cardio-vasculară, o treime din numărul de infarcturi din ţară având loc în instituţiile medicale din Cluj, Oradea şi Timişoara, astfel că cele trei centre colaborează în acest program.

PROTECTIA CONSUMATORULUI A EMIS RECOMANDARI CU PRIVIRE LA PRODUSELE DE POST
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului atrage atenţia cu privire la produsele de post din magazine, precizând că acestea trebuie să se găsească la rafturi special amenajate şi autorizate, la temperatură optimă.
Pe lista recomandărilor se numără păstrarea bonului de cumpărături, în cazul în care sunt necesare verificări cu privire la siguranţa produselor, şi verificarea listei de ingrediente menţionate pe ambalaj. Aceştia mai atrag atenţia că prin achiziţia de produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare clienţii riscă să cumpere produse neconforme care le pot afecta chiar sănătatea.

ACADEMIA DE MUZICA GHEORGHE DIMA A ANIVERSAT 100 DE ANI
Academia de Muzică „Gheorghe Dima” a aniversat ieri 100 de ani de existenţă printr-un concert artistic susţinut de studenţi, profesori şi absolvenţi ai instituţiei.
Evenimentul a avut loc la Auditorium Maximum şi a cuprins opere din creaţia autohtonă şi universală.

CLASSIC JUNIOR FESTIVAL SE INCHEIE IN 30 NOIEMBRIE
Până în 30 noiembrie, respectiv până sâmbătă, elevii claselor primare şi gimnaziale din Cluj-Napoca mai pot participa la Classic Junior Festival – ediţie ce îşi propune să facă muzica clasică mai atractivă pentru cei mici.
În acest sens o serie de concerte educative şi ateliere de muzică clasică, teatru, creaţie artistică şi literară se desfăşoară în mai multe instituţii clujene, printre care Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă”. În cadrul festivalului au loc concursuri de desen şi compuneri pe tema muzicii clasice.