28 august

SISTEME DE ALARMA
Proiectul privind modernizarea şi extinderea sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare a populaţiei în situaţii de protecţie civilă şi de urgenţă va fi implementat în perioada următoare, conform reprezentanţilor Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Pentru realizarea acestuia, atât la adresele la care există deja sisteme de alarmă, cât şi la cele la care urmează să se instaleze se vor prezenta echipe de specialişti pentru a stabilii detaliile tehnice. Conducătorilor instituţiilor publice şi operatorilor economici le este recomandat de către Comitetul Local să acorde sprijinul echipelor de specialişti. 84 de locuri din oraş vor beneficia de sirene, care urmează să fie montate în perioada următoare.

SCOALA INTERNATIONALA DE VARA LA UBB
Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului şi Institutul de Cercetări pentru Sustenabilitate şi Managementul Dezastrelor bazate pe Calcul de Înaltă Performanţă din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai organizează la Arcalia, Şcoala Internaţională de vară cu tema „Managementul dezastrelor”. Aceasta are loc până în 31 august şi are scopul de a oferi participanţilor pregătire teoretică şi practică în domeniul managementul dezastrelor şi de a consolida legătura instituţională între universităţi, institutele de cercetare şi instituţiile specializate în răspunsul la astfel de situaţii. La eveniment participă 20 de studenţi din 7 ţări din ţări precum Germania, Elveţia, Finlanda, Pakistan, Sudan, Ungaria şi România. Aceştia sunt pregătiţi de traineri cu experienţă în misiuni de intervenţie în caz de dezastru.

4,5 CANDIDATI PE UN LOC LA POLITIE
Peste 1300 de candidaţi s-au înscris pentru cele 300 de locuri disponibile la concursul de admitere organizat de Şcoala de
Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” în sesiunea august-septembrie. Faţă de sesiunea anterioară, concurenţa a crescut
de la 3 la 4,5 de candidaţi pe un loc. Probele eliminatorii, care constau în examinarea medicală şi verificarea aptitudinilor fizice, vor avea loc în 31 august. Probele fizice, care au început de ieri, au loc în Parcul Iuliu Haţieganu şi la Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”. Candidaţii care trec aceste etape vor susţine pe 3 septembrie proba scrisă de verificare a cunoştinţelor la limba română şi pentru o limbă străină.

COMPETITIE INTERNATIONALA DE AEROMODELISM
Competiţia de aeromodelism „Liberty Multirotor Racing” organizată în week-end la Cluj-Napoca a reunit sute de concurenţi, atât din România, cât şi din străinătate, precum Germania, Irlanda sau Ungaria. Competiţia a avut două secţiuni, prima Multirotor Racing în care piloţii au fost premiaţi în funcţie de viteză, iar a doua, competiţia Freestyle, unde juriul a apreciat arta de a conduce un multirotor. Concursul a fost transmis în direct şi pe internet unde a înregistrat peste 3000 de vizalizări. La etapa Multirotor Racing, primul loc a fost câştigat de Ungaria, iar la FreeStyle de România. La eveniment au fost organizate şi ateliere pentru copii. Multirotor Racing este un tip nou de sport, cu aeromodele controlate într-o cursă contra cronometru pe o pistă în aer liber. Acestea pot atinge viteze de peste 160 km/h în mai puţin de 1,5 secunde. Liberty Technology Park Cluj are o pistă de 20.000 mp şi un traseu amenajat cu steaguri, porţi, tunele, sisteme de semaforizare, precum şi altele.

PASAGERUL CU NUMARUL 2 MILIOANE ESTE ASTEPTAT LA AEROPORT
Pasagerul cu numărul 2 milioane este aşteptat pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” cu 12 zile mai devreme decât anul trecut, a anunţat David Ciceo în cadrul unei emisiuni radio la care a participat. Acesta a mai declarat că instituţia are o creştere de 5%, iar până la sfârşitul anului se estimează atingerea pragului de 3 milioane de pasageri. Aproximativ 1 mil 300 de călători au tranzitat Aeroportul din Cluj în prima parte a anului.