28 ianuarie

LINII SPECIALE PE AEROPORTURI PENTRU PASAGERII CARE VIN DIN CHINA
Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat luni că au fost înfiinţate pe aeroporturile internaţionale linii speciale de acces pentru pasagerii care vin din China. El a adăugat că, începând de astăzi dimineaţă, la Institutul “Matei Balş” din București se vor putea face teste pentru identificarea coronavirusului, iar de săptămâna viitoare şi în unităţile sanitare din oraşele Cluj, Timișoara, Iași, Târgu-Mureș și Sibiu, care vor primi reactivi pentru a putea identifica coronavirusul.

ACHIZIȚIONAREA A NOI ECHIPAMENTE MEDICALE
Consiliul Județean Cluj a achiziționat noi aparaturi și echipamente medicale de ultimă generație, care au intrat în dotarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, unitate sanitară aflată în subordine. Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, consideră că aceste echipamente de înaltă tehnologie sunt mai mult decât utile întrucât sprijină echipa medicală a spitalului în procesul de diagnosticare a pacienților și de administrare a tratamentului corespunzător, în funcție de simptomatologia fiecărui pacient. Valoarea noilor dotări este de peste 7,4 milioane de lei.

MODERNIZAREA PARCULUI I.L. CARAGIALE
Specialiștii au declarat pentru un post de radio local că modernizarea parcului I.L. Caragiale din centrul Clujului va oferi două benficii majore pentru oraș. Este vorba, în primul rând, de descoperirea Canalului Morii, în dreptul parcului, unde va exista și o pasarelă care va face accesul spre strada Barițiu. În al doilea rând, vor fi realizate săpături arheologice detaliate, care pot scoate la lumină detalii importante din trecutul roman și cel medieval al Clujului. Studiul de fezabilitate premergător realizării investițiilor va fi finalizat până în luna martie.

AMENZI MAI ASPRE PENTRU CEI CARE TULBURĂ LINIȘTEA PUBLICĂ
Persoanele care tulbură liniștea publică în orele de odihnă vor fi sancționate mai aspru. Astfel, cei care organizează petreceri în bloc sau în apropierea locuințelor, ori care efectuează lucrări în orele de liniște, riscă amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei. Dacă fapta este repetată pe parcursul a 24 de ore, sancțiunile pot crește până la 6.000 de lei sau cei care tulbură liniștea pot fi condamnați la muncă în folosul comunităţii. Noile prevederi au intrat deja în vigoare, alături de alte măsuri care vizează siguranța publică. Printre acestea se numără amendarea cu până la 1.500 de lei a celor care refuză să se legitimeze în fața oamenilor legii sau dreptul polițistului de a pătrunde într-un imobil fără acceptul locatarului, dacă există indicii că acolo sunt persoane care se află în pericol.