28 iulie

SECȚIE NOUĂ DE TERAPIE INTENSIVĂ

O secție nouă de Terapie Intensivă, care dispune de 11 paturi a fost deschisa la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. În prezent, în secțiile de ATI din cele două spitale din Cluj-Napoca dedicate pacienților Covid, Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Pneumoftiziologie, mai sunt disponibile 3 locuri. 11 pacienți, din care 8 din județul Cluj, sunt internați în acest moment la terapie intensivă. La nevoie, pentru județul Cluj, ISU mai are alocată o unitate de terapie intensivă mobilă.

CĂLĂTORIILE ÎN TURCIA FĂRĂ CARANTINĂ

Turiştii români pot călători din nou în Turcia, de la jumătatea lunii viitoare, fără a intra în izolare la întoarcerea în țară, potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Alin Burcea, citat de Agerpres. Asta după ce Institutul Naţional de Sănătate Publică a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. Astfel, din 17 august se reiau cursele charter spre Antalya. Zborurile vor fi operate cu o frecvenţă săptămânală din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara și Iași. Pentru intrarea în Turcia, turiştii români nu sunt obligaţi să prezinte rezultatul negativ al unui test Covid-19, aşa cum se întâmplă în Grecia. Testele aleatorii pentru coronavirus sunt suportate de turci.

PARKING SUBTERAN CU TERASĂ VERDE

Primul parking subteran, cu terasă verde, spațiu de joacă și teren de sport din Cluj-Napoca va fi terminat în august, anunță autoritățile locale. Lucrările la construcția de pe strada Mogoșoaia din cartierul Mănăștur sunt în grafic, potrivit primarului Emil Boc. Parkingul ar urma să fie dat în folosință în septembrie. Acesta are 292 de locuri de parcare, inclusiv pentru mașini electrice, biciclete și motociclete. Elementul cel mai spectaculos al parkingului de pe strada Mogoșoaia este acoperișul său, care este practic o terasă, prevăzută cu teren de baschet, loc de joacă dotat cu tobogane și leagăne pentru copii. Alte două parkinguri urmează să fie date în folosință din toamnă în cartierul Mănăștur, pe strada Primăverii, la numerele 8 și 20. În ceea ce privește parkingul cu 320 de locuri din Hașdeu, acesta ar putea fi terminat până la sfârșitul anului.

ADMITERE UMF

Si in acest an a fost concurență la admitere organizata de Universității de Medicină din Cluj. La specializarea radiologie și imagistică, cea mai căutată de tineri, prima medie pentru locurile bugetate a fost 10, iar ultima 9,40. Note mari au fost și la asistență medicală, tehnică dentară sau nutriție, unde ultima medie de admitere la buget a fost peste 9. Și pentru cei ce vor să devină medici concurența a fost mare: 916 persoane au concurat pentru cele 318 locuri. Prima medie a fost 9,82, iar ultima 7,86. La polul opus este Farmacia, unde pentru cele 79 de locuri s-au înscris doar 53 de candidați. Iar ultima medie de admitere a fost 5,22. În total, la UMF Cluj pentru cele 660 de locuri la buget şi 290 de locuri cu taxă au concurat aproape 1.800 de candidați, cu 150 mai mulți decât cei înscrişi la concursul de anul trecut. Și anul acesta, examenul de admitere la UMF ”Iuliu Hațieganu” a constat într-o probă unică, scrisă, în limba română, în sistemul grilă și a durat 2 ore.