28 iulie

Încă 21 de medicamente noi intră pe lista celor compensate și gratuite. O hotârâre în acest sens a fost aprobată, miercuri, 27 iulie, de Guvern. Măsura are scopul de a asigura accesul la tratament cu medicamente inovative pentru cât mai mulți pacienți.Noile substanţe introduse în lista celor compensate sau gratuite sunt molecule destinate în principal tratamentului pacienților cu afecțiuni oncologice. Cinci dintre acestea sunt medicamente care asigură tratamentul bolilor rare, fără alternativă terapeutică. De asemenea, sunt introduse pe listele medicamentelor compensate și gratuite molecule destinate următoarelor arii terapeutice: scleroza multiplă, diabet zaharat, fibroză pulmonară sau angina pectorală cronică.Unele dintre aceste produse vor fi disponibile pentru pacienți în cel mai scurt timp, iar altele imediat după alcătuirea protocoalelor terapeutice de către comisiile de specialitate abilitate.

Sursa:radiocluj.ro

Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge din România solictă Ministerului Sănătăţii reformarea întregului sistem naţional de transfuzii. Reprezentanţii Fundaţiei cer deblocarea posturilor din centrele de transfuzie, modernizarea acestora şi înfiinţarea unora noi acolo unde s-a dovedit că cele existente nu fac față. Totodată se solicită finanțarea corespunzătoare a unei campanii de educare şi motivare a membrilor comunităţii, cu privire la actul donării de sânge. Reprezentanţii fundaţiei spun că în prezent centrele de transfuzie de la nivelul naţional pot acoperi doar maximum 70% din cazuri.

Sursa:radiocluj.ro

Poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei Locale, au acţionat luni, 25 iulie, pe raza municipiului Cluj-Napoca, pentru depistarea şi sancţionarea abaterilor rutiere. În cadrul acţiunii, pentru abaterile constatate, poliţiştii au aplicat 61 sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 16 mii lei. De asemenea, au reţinut opt permise de conducere şi au retras trei certificate de înmatriculare pentru lipsa inspecţiei tehnice periodice.

Sursa:ziarulfaclia.ro

Cinci cadre didactice au obţinut note de 10 la concursul de titularizare din judeţul Cluj, urmând să fie încadrate în sistemul de învăţământ pe perioadă nedeterminată, iar alţi şase profesori au obţinut note cuprinse între 1 şi 2. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Cluj, procentul cadrelor didactice care au reuşit să obţină la acest examen note peste 7, care le asigură posibilitatea de a ocupa un post pe perioadă nedeterminată în sistemul de învăţământ, este de peste 50%.

Sursa:comunicat de presa

Astazi, incepand cu ora 13.00, la Casino – Centru de Cultura Urbana, va avea loc ceremonia de premiere a concursului ”Premiul Rada Mihalcea pentru tineri cercetatori in stiință si inginerie”. Premiile vor fi inmanate de catre primarul Emil Boc si prof. Rada Mihalcea. Concursul, aflat la cea de-a doua editie, isi propune recunoasterea tinerilor cercetatori din domeniul stiintei si ingineriei care, prin munca lor, au demonstrat excelență si au adus contributii extraordinare in domeniul lor de specialitate si societății.

Sursa:comunicat de presa