28 iunie

SEMAFOR PE STRADA FABRICII
Primăria Municipiului Cluj-Napoca a anunțat instituirea unei instalații de semaforizare a trecerii de pietoni de pe str. Fabricii, situată la intersecția cu str. Bobâlnei. Conducătorii auto, precum și pietonii sunt atenționați să circule cu prudență și să respecte noile reglementări de circulație.

PLATA CU CARDURILE DE TRANSPORT CONTACTLESS PENTRU ZONA METROPOLITANA
Plata cu cardurile de transport de tip contactless va fi disponibilă, începând cu luna iunie, și pe rutele care leagă municipiul Cluj-Napoca de zona metropolitană. Potrivit Companiei de Transport Public, automatele pentru plata de acest tip sunt testate, în prezent, în 50 dintre autobuzele care circulă pe zona metropolitană. Directorul Companiei, Liviu Neag, a declarat că implementarea proiectului este în primă etapă, iar dacă acesta se va dovedi util, va fi extins și pe restul flotei.

28 DE ABSOLVENTI DE CLASA A VIII-A AU OBTINUT MEDIA 10
28 de absolvenți de clasa a VIII-a din județul Cluj au obținut media 10 la examenul de Evaluare Națională, ce s-a desfășurat săptămâna trecută. Potrivit datelor făcute de către Ministerul Educației Naționale, procentul elevilor clujeni care au obținut note de trecere la Evaluarea Națională a fost de 87,4%, iar 669 dintre cei aproximativ 4400 de elevi înscriși la examen, au obținut medii peste 9. În acest context, Șeful Inspectoratului Școlar General, Valentin Cuibus, a declarat că în spatele acestor rezultate există foarte multă muncă, o implicare atât a instituțiilor de învățământ, cât și a părinților. Reamintim pe această cale că până stâmbătă vor fi soluționate contestațiile care au fost depuse marți, zi în care au fost afișate și rezultatele finale.

SISTEME DE TAXARE RAPIDA PENTRU PARCARILE DIN PIATA UNIRII SI DIN PIATA MIHAI VITEAZU
Două sisteme de taxare rapidă prin plata cu cardul bancar vor fi introduse în parcările cu barieră situate în Piața Unirii și în Piața Mihai Viteazu. În același timp vor fi montate și parcometre suplimentare, astfel că șoferii nu vor mai trebui să aștepte la cozi pentru a efectua plățile. Viceprimarul Dan Tarcea a declarat pentru un post de radio local faptul că va exista și o aplicație pe telefonul mobil care va conecta cardul bancar de numărul de înmatriculare al autovehiculului, iar plata se va putea realiza fără a mai fi necesară deplasarea la automatul de bilete.

UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI IMPLEMENTEAZA UN NOU PROGRAM PENTRU DOCTORANZI SI CERCETATORI
Universitatea Babeș-Bolyai va derula, în următorii trei ani, proiecte în valoare de 22 de milioane de lei pentru formarea doctoranzilor și a post-doctoranzilor, în conformitate cu cerințele reale ale pieței muncii și ale mediului socio-economic, se arată într-un anunț publicat pe site-ul instituției. Proiectele vor fi împărțite în două etape, în primele șase luni, doctoranzii și post-doctoranzii vor fi integrați în programe de pregătire aplicativă susținute de specialiști cu experiență practică, urmând ca următoarele șase luni să fie dedicate internship-urilor efectuate în companiile de profil, astfel încât la final aceștia să aibă deprinderile necesare cerute de piața muncii. La activitățile de formare vor participa 210 doctoranzi și 120 de cercetători înscriși la studiile post-doctorale. Doctoranzii ar urma să primească burse lunare în valoare de 1500 de lei fiecare, iar cercetătorii – burse lunare în valoare de 2500 de lei, fiecare.