28 iunie

CODUL FISCAL A FOST ACTUALIZAT

Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat pe pagina sa de internet versiunea actualizată, a Codului fiscal valabil în 2016, care cuprinde și Normele metodologice de aplicare.Acum puteți consulta pe site-ul ANAF, atât Codul fiscal, cât și Normele metodologice ale acestuia, cu toate actualizările la zi, în conformitate cu cele mai recente modificări legislative introduse prin Legea nr. 112/2016. Actele normative sunt actualizate prin mijloace informatice și nu reprezintă republicări.

DEZBATERE PUBLICA – LUCRARILE SCRISE IN INCHISOARE

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică ordonanța de urgență prin care, indiferent câte lucrări vor scrie condamnaţii în închisoare, reducerea pedepsei nu va fi mai mare de 20 de zile. Până acum un deţinut putea să-şi reducă sentinţa cu câte 30 de zile pentru fiecare carte publicată. Aşa s-a ajuns la un număr record de lucrări scrise după gratii. 188 de deţinuţi au obţinut scăderea pedepselor pentru lucrările semnate. Propunerea ministerului va fi discutată în şedinţa de Guvern de marţi, 28 iunie.

CLUJUL IN TOPUL CELOR MAI BUNE LICEE DIN ROMANIA

Ministerul Educaţiei a realizat un top al celor mai bune licee din România pe baza mediilor generale obținute la admitere și la examenul de bacalaureat de anul trecut. Elevii care dau în acest an examenul de Evaluare Naţională au o paletă largă de opțiuni. În topul celor mai bune 20 de licee din România se afla și

COLEGIUL NAŢIONAL „EMIL RACOVIŢĂ” CLUJ-NAPOCA – 9.26

LICEUL TEORETIC „NICOLAE BĂLCESCU” CLUJ-NAPOCA – 9.07

LICEUL TEORETIC „AVRAM IANCU” CLUJ-NAPOCA – 8.97

PREZENTA LA EXAMENUL DE EVALUARE NATIONALA

În cadrul primei probe, Limba si Literatura Romana, a examenului de evaluare nationala, din totalul de 4102 de elevi inscrisi la proba, au fost prezenti 4033 de elevi. Proba de ieri s-a desfăşurat fără incidente, niciun elev nefiind eliminat pentru tentativă de fraudă. Examenul continuă maine cu proba scrisă la matematică, iar primele rezultate vor fi anunţate vineri. Examenul de Limba Română a fost structurat în două subiecte mari, cu două texte la prima vedere pe baza cărora elevii trebuie să răspundă la mai multe întrebări. Elevii vor susţine astazi vor avea proba la Limba Maternă, iar miercuri vor susţine proba la Matematică. Ponderea Evaluării Naţionale pentru admiterea la liceu este de 75%, restul de 25% fiind ponderea notelor din şcoala generală.

IMBUNATATIREA CONDITIILOR DE ACORDARE A CONCEDIULUI DE MATERNITATE

Începând cu 1 iulie, condiţiile de acordare a concediului pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani (sau până la vârsta de 3 ani, după caz) se îmbunătăţesc semnificativ ca urmare a intrării în vigoare a legii privind acordarea concediului pentru îngrijirea copilului. În esenţă, o persoană ce a realizat venituri timp de 12 luni în ultimii 2 ani poate să beneficieze de concediu pentru îngrijirea copilului. O primă modificare este prelungirea la 2 ani a perioadei în care se puteau realiza veniturile luate în considerare la stabilirea indemnizaţiei, dar mai sunt şi alte schimbări la fel de importante, potrivit hotnews.ro. Valoarea indemnizaţiei este de 85% din media venitului net al persoanei fizice realizat în ultimele 12 luni. Indemnizaţia nu este plafonată superior.