28 martie

PROIECTUL DE BUGET AL MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA PUS IN CONSULTARE PUBLICA
Proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca pentru acest an a fost spre consultare publică pe site-ul primăriei. Potrivit instituției, investițiile din acest an se ridică la peste 131 milioane de euro și conțin fonduri nerambursabile de aproape 340 de milioane de lei. Dintre acestea, mai mult de jumătate sunt destinate continuării lucrărilor începute în anii precedenți, iar restul vor fi îndreptați pentru noi proiecte. Domeniul transporturilor are o sumă alocată de 380 de milioane de lei. Totodată, printre lucrările care se continuă din anii precedenți se numără Podul Fabricii, lucrări ce au debutat în luna august a anului trecut, lucrările de acces din str. Oașului la cartierul Lomb, dezvoltarea și modernizarea semaforizării, suplimentarea numărului de stații de încărcare pentru mașinile electrice, dar și amenajarea Pieței Unirii. De asemenea, printre lucrările care se intenționează să fie începute se află creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal în zona str. Tipografiei și a str. Ferdinand, amenajarea benzii dedicate transportului în comun pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 sau extinderea zonei pietonale în P-ța Lucian Blaga și pe str. Petru Maior, Emil Isac și Republicii. În ceea ce privește achiziția de bunuri, 69 de milioane de lei sunt alocați pentru achiziția de tramvaie, aproape 60 de milioane de lei pentru troleibuze și 85 de milioane de lei pentru achiziționarea de autobuze electrice.

PRIMUL PRESEDINTE AL ALIANTEI VESTULUI A FOST ALES
Primul președinte al Alianței Vestului a fost ales ieri, zi când a fost stabilit și sediul organizației. Astfel, la conducerea asociației se va afla Nicolae Robu, primarul municipiului Timișoara, iar sediul alianței se va afla în clădirea veche a primăriei din Timișoara, aflată în p-ța Libertății. Potrivit reprezentanților organizației, conducerea va fi rotativă, iar mandatul unui președinte va avea valabilitate un an. Reamintim că primarii municipiilor Cluj-Napoca, Oradea, Arad și Timișoara au semnat anul trecut un parteneriat intitulat Alianța Vestului, proiect ce are ca scop atragerea de fonduri europene direct de la Bruxelles, și dezvoltarea pe această cale a zonei de vest.

CLUJ-NAPOCA SE AFLA PRINTRE CELE MAI MARI 8 ORASE CARE GENEREAZA PESTE JUMATATE DIN PIB-UL TARII
Municipiul Cluj-Napoca se află printre cele mai mari 8 orașe care generează peste jumătate din Produsul Intern Brut al țării, potrivit informațiilor făcute publice în cadrul conferinței „Cities of Tomorrow”. Ambasadorul Germaniei la București, Cord Meier-Klodt a declarat că România are nevoie de dezvoltarea mai multor astfel de centre, iar instituțiile publice din țară trebuie să asigure cadrul care să răspundă cererilor tot mai mari de infrastructură și servicii publice. Astfel, valoarea produsului intern brut pentru județul Cluj a fost de 8,9 miliarde de euro în 2018, cu o valoare dublă față de anul 2008, ocupând astfel locul trei în ceea ce privește produsul intern brut regional.