28 noiembrie

MAI MULTE ECHIPAMENTE ULTRAPERFOMANTE AU INTRAT IN DOTAREA INSTITUTULUI DE UROLOGIE
25 de echipamente şi aparate medicale de ultimă generaţie au intrat recent în dotarea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal.
În principal a fost vorba despre un transductor convex şi unul liniar pentru ecograf, un ghid de puncţie, două ureteroscoape rigide, şase monitoare pentru urmărirea funcţiilor vitale, 12 seringi automate, un ultracongelator medical şi o trusă chirurgicală. Valoarea totală a investiţiei, potrivit contractului, este de 250.000 de lei.

LUCRARILE DE ASFALTARE PE RAZA LOCALITATII FRATA AU FOST FINALIZATE
Lucrările de asfaltare pe raza localităţii Frata, respectiv pe drumul judeţean 150, au fost finalizate.
Potrivit Consiliului Judeţean, acestea au vizat întreg sectorul de drum care trece prin localitate, a cărui lungime totală este de peste 4 km. Tot în acest segment, precizăm că marţi au demarat lucrările de asfaltare pe raza localităţii Viişoara, iar lucrările de întreţinere derulate pe sectorul Mociu – Frata au fost şi ele încheiate.

MARS IMPORTRIVA SCHIMBARILOR CLIMATICE
Un marş împotriva schimbărilor climatice este anunţat pentru mâine de la ora 17 în faţa Monumentului Memorandiştilor situat pe B-dul Eroilor.
Organizatorii doresc să evidenţieze efectele schimbărilor climatice şi ale încălzirii globale care se resimt pe întreg globul pământesc.

CLUJUL AR URMA SA FIE DOTAT CU AUTOBUZE AUTONOME
Primăria Cluj-Napoca a semnat recent un contract cu Universitatea Tehnică ce are ca obiect serviciile de consultanţă pentru elaborarea documentaţiei necesare în vederea achiziţionării de autobuze electrice autonome, adică fără şofer
. Proiectul prevede achiziţionarea de autobuze autonome de capacitate mică, respectiv 10-12 locuri, care să circule în porţiunile din zona centrală în care mijloacele de transport în comun nu pot ajunge. Ideea ar urma să funcţioneze printr-un proiect pilot, pe durata unui an, după care ar fi extinsă şi în celealte zone ale oraşului. Potrivit informaţiilor de pe piaţă, un autobuz autonom costă până la 350.000 de euro.

SEDIUL POLITIEI LOCALE S-A MUTAT
Activitatea clădirii centrale a Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca se va desfăşura începând de astăzi pe str. Corneliu Coposu, nr. 167.
La aceeaşi adresă îşi vor avea sediul şi secţia 1 de Poliţie, respectiv Serviciul de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase. Potrivit informaţiilor oferite de către reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean, modificările survin în contextul implementării proiectului de reabilitare şi modernizare a unor corpuri de clădire ce aparţin Inspectoratului de Poliţie.

DEZBATERE PUBLICA PRIVIND GRADINARITUL COMUNITAR
O dezbatere publică privind susţinerea şi promovarea grădinăritului comunitar va avea loc mâine, la Hotel Urania situat pe str. Horea.
Scopul iniţiativei este de a promova grădinăritul comunitar, ceea ce ar duce la creşterea calităţii vieţii, din punct de vedere ecologic, fiind vorba despre reglarea temperaturii oraşului şi reducerea costurilor legate de salubrizare şi de a crea spaţii verzi atrăgătoare, iniţiativă prin care proprietarul ar putea să beneficieze de o reducere a impozitului. Iniţiatorii au mai subliniat că prin grădinăritul comunitar se păstrează tradiţiile locale şi se alimentează pieţele volante cu legume proaspete. În urma dezbaterii urmează ca un document să fie înaintat către Primărie pentru a fi transformat în proiect de hotărâre locală.

CONCERT SIMFONIC ORGANIZAT LA COLEGIUL ACADEMIC
Un concert simfonic sub bagheta dirijorului Gints Glinka va fi susţinut mâine de Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania la Colegiul Academic.
Evenimentul va începe la ora 19 şi va cuprinde operele Tocatta nr. 17, Simfonia 7 şi un concert de vioară.