28 octombrie

PARCĂRILE OBLICE DE PE CALEA FLOREŞTI AU FOST DESFIINŢATE
Parcările oblice de pe Calea Floreşti au fost desfiinţate ieri şi urmează să fie înlocuite cu parcări laterale la bordură.
Decizia a venit pe fondul introducerii unei benzi dedicate de autobuz dinspre Floreşti spre Centru.

AU FOST RETRASE AMBARCAŢIUNILE DE PE LACURILE CHIOS ŞI GHEORGHENI
Weekendul care a trecut a fost ultimul în care clujenii s-au mai putut bucura de hidrobicicletele de pe lacurile Clujului deoarece de astăzi Primăria Cluj-Napoca şi Regia Autonomă a Domeniului Public au anunţat retragerea ambarcaţiunilor de pe cele două lacuri, Chios şi Gheorgheni.
Gradul de utilizare a hidrobicicletelor în acest sezon a fost de aproximativ 66% pe lacul Chios și de aproximativ 33% în Gheorgheni, aceasta fiind prima dată din ultimii 10 ani în care s-a putut naviga în paralel pe ambele lacuri.

SENZOR DE MONITORIZARE A CO2 DEZVOLTAT DE ELEVII CLUJENI
O echipă de elevi ai Liceului Teoretic „Avram Iancu” au inventat un senzor de monitorizare, intitulat Clair, care îşi schimbă culoarea în funcţie de calitatea aerului din încăpere.
Mai exact utilizatorul este informat cu privire la creşterea nivelului de CO2 din spaţiul în care se află, despre simptomele care ar putea apărea asupra organismului, dar şi despre ce plante ar trebui să aibă în încăpere pentru filtrarea compuşilor, toate aceste informaţii fiind disponibile prin intermediul unei aplicaţii. Senzorul costă în jur de 30 de dolari şi a fost dezvoltat după ce s-a constat că un nivel prea ridicat de CO2 şi de alte substanţe din aer induce stări de ameţeală şi reduce capacitatea creierului de a funcţiona la parametri maximi.

A ÎNCEPUT MONTAREA SISTEMULUI DE IRIGAŢII ÎN PARCUL CENTRAL
Lucrările de montare a sistemului de irigaţii din Parcul Central au început de astăzi şi vor avea o durată de execuţie de 6 luni.
Acesta este prevăzut cu mecanisme antivandal, cu senzori de ploaie care să sisteze irigarea în condiţii de sol saturat şi va funcţiona automatizat, prin intermediul reţelei wi-fi, astfel încât să asigure irigarea uniformă a spaţiilor verzi. Captarea și aducțiunea apei se vor face din albia râului Someșul Mic, însă autorităţile au precizat că pentru realizarea proiectului și pentru traversările aleilor din parc se vor folosi soluții tehnice de subtraversare, astfel încât să nu fie afectată trama stradală și aleile existente.

TÂRGUL DE CRĂCIUN SE DESCHIDE PE 22 NOIEMBRIE
Târgul de Crăciun îşi va deschide porţile la Cluj-Napoca luna viitoare, respectiv pe data de 22 noiembrie.
Organizatorii au anunţat un program dinamic, care cuprinde numeroase activităţi distractive şi surprize pentru toate vârstele. Mai exact Piaţa Unirii va găzdui căsuţele din lemn decorate în stil de sărbătoare, patinoarul, seri de colinde şi concerte, animaţii stradale şi luminiţe decorative, toate având ca tematică „Familionul – Hai la joc”. Anul trecut Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca s-a clasat în top 10 al celor mai frumoase târguri de acest tip din Europa, clasament realizat de European Best Destinations.