28 septembrie

EMIL BOC A CASTIGAT UN NOU MANDAT DE PRIMAR AL CLUJULUI
Emil Boc, candidatul Partidului Național Liberal la alegerile electorale locale, organizate ieri, a câștigat un nou mandat de primar al municipiului Cluj-Napoca, potrivit numărătorii paralele a partidelor.
Rezultatele publicate în dimineața zilei de astăzi au arătat că Emil Boc ar fi obținut în jur de 74 de procente din totalul de voturi, în timp ce poziția a doua este ocupată de contracandidatul Emanuel Ungureanu, reprezentantul alianței USR-PLUS, care ar fi obținut 8% din sufragii. În Cluj-Napoca prezența la alegeri a fost de aproximativ 35%, în timp ce la nivel de județ procentul a crescut până la 42,9%. Localitățile clujene cu cea mai mare prezență înregistrată la urne sunt Panticeu, Mănăstireni, Ciucea și Beliș. Votanții au avut de ales echipele de consilieri locali și județeni, primarii comunelor, respectiv a orașelor și președintele de Consiliu Județean. Județul Cluj ocupă locul 32 la nivel național, în ceea ce privește numărul de alegători prezenți, cele mai mari procente înregistrându-se în județele Giurgiu, Olt și Teleorman.

PATRU UNIVERSITATI CLUJENE INCEP DE ASTAZI CURSURILE ONLINE
Patru universități din municipiul Cluj-Napoca încep de astăzi cursurile, în regim online, date fiind condițiile speciale de protecție impuse de pandemia de coronavirus.
În concret este vorba despre: Universitatea Babeș-Bolyai, cea mai veche și mai mare unitate de profil din țară, ca număr de studenți, Universitatea Tehnică, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” și Universitatea de Artă și Design. În 8 dintre cele 21 de facultăți ale UBB, printre care se află și Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, cea de Matematică-Informatică, respectiv Drept cursurile vor fi organizate exclusiv online. Restul facultăților, care au profil vocațional sau experimental au ales sistemul de învățământ hibrid, ceea ce înseamnă că anumite seminarii vor avea loc față în față. Academia de Muzică a adoptat organizarea hibridă a activităților didactice, astfel că studenții vor participa la cursuri atât online, cât și în format fizic, cu respectarea strictă a măsurilor de protecție, pentru a fi evitată o eventuală infectare cu noul virus. Același scenariu se aplică și Universității Tehnice, însă aici cursurile vor fi organizate online în ambele semestre școlare. Referitor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, care vor începe anul academic în 5 octombrie, ambele conduceri au decis ca activitățile teoretice să se desfășoare online, iar cele practice, după un program bine stabilit, în laboratoare.

CLUJUL SE AFLA PE LOCUL DOI LA VANZAREA DE IMOBILE
Județul Cluj se află pe locul doi, la nivel de țară, în ceea ce privește vânzările de imobile efectuate în luna august – potrivit datelor oferite de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Prima poziție este ocupată de municipiul București – cu aproape 7800 de vânzări, urmat de Cluj cu 2705 și de Brașov – cu 2605 vânzări. Cele mai puține imobile vândute au fost în Olt, Caraș-Severin și Sălaj. Numărul ipotecilor înregistrate, la nivel național, în luna august, a fost de cca. 23.600, cele mai multe în București, Brăila și Timiș, la polul opus situându-se Harghita, Caraș-Severin și Gorj.