29 AUGUST

MĂSURI SUPLIMENTARE LA PUNCTELE VAMALE

Poliţia de Frontieră a dispus măsuri suplimentare pentru fluidizarea traficului, în special la punctele vamale din vestul şi nord-estul ţării, din cauza aglomeraţiei din ultima perioadă.         Foarte mulţi români care lucrează în străinătate revin la muncă după vacanţa petrecută în ţară, iar turiştii se întorc acasă. Anul acesta se înregistrează chiar o creştere cu aproape 25% faţă de anul trecut a numărului celor care tranzitează aceste puncte vamale. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră, inspectorul  Alexandra Popescu afirmă că cele mai aglomerate puncte sunt cele din vestul ţării, pe unde au trecut peste 4 milioane de persoane. Prin punctele aeroportuare au trecut 3,4 milioane de persoane, iar prin cele de la frontiera cu Republica Moldova, au trecut până acum peste 2 milioane de persoane. Este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei şi sunt suplimentate arterele de control, după caz, pe sensul de ieşire sau de intrare în ţară.

 

DECONTAREA NAVETEI ELEVILOR ÎNTR-UN PROIECT DE ORDONANŢĂ

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care elevilor li se va deconta integral naveta. Potrivit acestei ordonanţe, elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul local, prin bugetul unităţii de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.

 

CONTROALE PE ŞANTIERE

În perioada 24 – 25 august, poliţiştii locali din cadrul Serviciului Control Protecţia Mediului şi Serv. Control Urbanism şi Disciplina în Construcţii au verificat 35 de santiere în curs de executie, urmărind aspecte legate de prevederile Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor,  pentru buna gospodărire a municipiului Cluj Napoca  şi Legea 50/1991 republicată – privind autorizarea lucrărilor de construcţii. Cu această ocazie au fost constatate mai multe nereguli, fiind întocmite 4 procese verbale de constatare a contravenţiilor în baza HCL nr. 191/2009 pentru buna gospodărire a municipiului Cluj Napoca în valoare de 7000 lei, pentru murdărirea carosabilului din apropierea unor şantiere şi lipsa rampelor de spălare a autovehiculelor. S-au mai verificat aspecte legate de planul de organizare şantier, au fost dispuse măsuri reglementare a situaţiei cu termen de 48 h și au fost întocmite 5 procese verbale de constatare a contravenţiilor, în baza Legii 50/1991 republicată. Acţiunea va continua şi în zilele urmatoare, urmând ca aceste locaţii să fie reverificate.

 

CAPITALA CULTURALA EUROPEANĂ ÎN 2021

Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara şi Baia Mare se află pe lista finală a oraşelor din România, care candidează la titulatura de Capitală Culturală Europeană în 2021. In 16 septembrie, Comisia Europeană va decide care dintre cele patru muncipii va primi acest statut.