29 iulie

SOLUȚIE PENTRU DEPOZITAREA DEȘEURILOR

Primăria clujeană Floreşti a găsit soluţia pentru depozitarea deşeurilor menajere. A fost identificată locaţia în care gunoaiele vor fi transbordate din utilajele mici în cele mari pentru a fi transportate într-o rampă autorizată, în judeţele limitrofe. Totodată a fost retrimisă documentaţia către Prefectura Cluj pentru a permite declararea stării de alertă în localitate, măsură necesară pentru rezolvarea situaţiei.

Sursa:radiocluj.ro

SANCȚIUNI CONTRAVENȚONALE

Poliţiştii au confiscat material lemnos, în valoare de aproximativ 2.800 de lei, în urma unui control în trafic. Potrivit Inspectoratului Poliției Judetene Cluj, în noaptea de 28/29 iulie, poliţişti au acţionat împreună cu un specialist din cadrul Ocolului Silvic pe raza localităţii Măguri Răcătău pentru combaterea transporturilor ilicite de material lemnos, precum şi a abaterilor rutiere. În acest context, au oprit pentru control o autoutilitară cu care se transporta material lemnos. Neavând documente justificatoare, șoferul a fost sancţionat contravenţional, iar materialul lemnos, în valoare de aproximativ 2.800 de lei, a fost confisct – informează IPJ Cluj.

Sursa:ziarulfaclia.ro

MONITORIZAREA ZGOMOTULUI DE LA UNTOLD

Nivelul de zgomot produs de muzica difuzată la festivalul Untold va fi monitorizat de autorităţi. Subprefectul județului Cluj, Györke Zoltan, a înfiinţat în toamna anului trecut Comisia de verificare a modului de respectare şi aplicare a actelor normative referitoare la evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant la nivelul judeţului Cluj. În acest an, ca urmare a reclamaţiilor primite de la cetăţeni, se vor lua măsuri concrete: Am dispus ca Agenţia de Protecţie a Mediului şi Direcţia de Sănătate Publică să efectueze măsurători sonometrice simultane în ziua de 5 august în vecinătatea Parcului Central. Pe baza raportărilor vom analiza în Comisie toate măsurile care se impun, inclusiv propuneri de modificare a legislaţiei privind limitele admise ale zgomotului ambiental, a declarat subprefectul jud. Cluj, Györke Zoltan.

Sursa:radiocluj.ro

MONUMENTE DE ARHITECTURA RESTAURATE

Bisericile din lemn din Petrindu Mare şi Cizer, aflate în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, au fost reintroduse în circuitul de vizitare. Lucrările de conservare și restaurare a celor două monumente s-au încheiat la sfârșitul lunii trecute. Au fost înlocuite elementele structurale degradate, au fost refăcute acoperișurile şi a fost restaurată pictura interioară. Biserica din Cizer este una dintre cele mai importante monumente de arhitectură de lemn din România. Construcția datează din anul 1773, fiind realizată de Vasile Nicula Ursu, cunoscut sub numele de Horea, una dintre cele mai mari personalități ale istoriei românilor. Biserica din Petrindu Mare a fost transferată în Parcul Etnografic în anul 1966. Potrivit tradiției locale, lăcaşul de cult ar fi fost construit în 1612. Pictura interioară a fost realizată, în anul 1835, de unul dintre maeștrii artei sacre românești din Transilvania: Dimitrie Ispas din Gilău.

Sursa:radiocluj.ro

MAI MULȚI TURIȘTI STRĂINI ÎN CLUJ

În primele cinci luni din acest an, în unităţile de turism din judeţul Cluj au fost cazaţi peste 176.000 turişti, dintre care 33.000 turişti străini (reprezentând 18,7% din totalul turiştilor). Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, numărul turiştilor străini a crescut cu 13%. Conform datelor furnizate de Direcţia Regională de Statistică Cluj, cei mai mulţi turişti străini provin din Ungaria (5.694 persoane), Germania (4.050), Italia (3.730), Franţa (2.462) şi Polonia (1.730).

Sursa:ziarulfaclia.ro