29 martie

„PUTEREA DE A FI VULNERABILĂ – DESPRE CONSILIERE” – EVENIMENT ONLINE
Un eveniment cu titlul „Puterea de a fi vulnerabilă. Despre consiliere” este programat pentru astăzi de la ora 19.
Discuția este organizată în cadrul Campaniei Femei puternice, derulată de Asociația Marșul pentru viață din Cluj-Napoca împreună cu alte organizații partenere. Invitați special vor fi Monica Arba, consilier în criza de sarcină, Lia Bosca, beneficiara unui astfel de program de consiliere, Mariana Fulop, consilier în sindromul post-avort și Lavinia Petrulă, psihoterapeut. Evenimentul va fi transmis în direct, de la ora 19, pe pagina de facebook Marșul pentru viață Cluj-Napoca.

AMBULANȚE SMURD ȘI AUTOSPECIALE PENTRU ISU CLUJ
Mai multe ambulanțe Smurd și autospeciale noi pentru stingere cu apă și spumă vor intra în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Cluj în perioada care urmează.
Potrivit lui Andrei Biriș, purtător de cuvânt în cadrul ISU Cluj, este vorba despre ambulanțe pentru transportul nou-născuților, care intervin doar în situații speciale, dar și despre o ambulanță pentru pacienții cu risc biologic. Instituția a mai anunțat că are în vedere ocuparea posturilor vacante cu absolvenții școlii de formare în domeniu. Anul trecut au fost primiți 8 absolvenți ai Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție civilă din Boldești. ISU Cluj are și un parteneriat încheiat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu”, prin care studenții desfășoară gărzi pe ambulanțele SMURD. Totodată, tinerii peste 16 ani pot să se înscrie în programul „Salvator din pasiune”, prin care pot să participe la intervențiile de prim ajutor medical pe ambulanțele SMURD.

RESTRICȚII DE CIRCULAȚIE PE STRĂZILE ALECSANDRI ȘI SINDICATELOR
Circulația rutieră pe străzile Vasile Alecsandri și Sindicatelor, situate în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, va fi restricționată ca urmare a lucrărilor de modernizare care au început de astăzi.
Modificările constau în refacerea stratului de uzură, placarea trotuarelor cu piatră naturală, amplasarea mobilierului urban, modernizarea iluminatului public și îngroparea cablurilor supraterane. Lucrările fac parte dintr-un proiect mai amplu, care include și modernizarea străzilor Cardinal Iuliu Hossu și George Coșbuc, artere situate lângă Parcul Central. Investiția are o valoare de 17 milioane de lei și ar urma să fie finalizată la sfârșitul lunii iulie.

CLUJ-NAPOCA – PRIMUL ORAȘ DIN ROMÂNIA CARE A SEMNAT ACORDUL PENTRU ORAȘELE VERZI
Municipiul Cluj-Napoca este primul oraș din România care a aderat la o inițiativă europeană ce vizează dimensiunea verde a orașelor.
Proiectul ce a avut în vedere Acordul privind orașele verzi a fost semnat săptămâna trecută într-o ședință de Consiliu local. Adiministrația locală are ca obiectiv îmbunătățirea calității vieții cetățenilor pe 5 mari paliere: îmbunătățirea calității aerului, utilizarea eficientă a apei, conservarea și îmbunătățirea biodiversității urbane, economie circulară și reducerea poluării sonore. Angajamentul european a fost semnat și de orașe precum Braga, Oslo, Helsinki, Cesena, Zaragoza. Amintim că în proiectul de buget pentru 2021 au fost incluse investiții privind peste 160 ha de spații verzi nou create și alte 30 de ha de spații verzi care există deja și vor fi extinse, dezvoltarea infrastructurii pentru pietoni, a transportul public ecologic și crearea de culoare de mobilitate alternativă la mașina personală. De asemenea, în fiecare dintre cartierele orașului sunt prevăzute plantări de arbori și îmbunătățiri ale spațiilor verzi, dar și investiții privind salubritatea și colectarea selectivă.

ÎNTRERUPEREA FURNIZĂRII CU APĂ POTABILĂ
Compania de Apă Someș anunță pentru astăzi întreruperea furnizării de apă potabilă pe str. Suceava între Aramei și Buhuși și pe str. Buhuși.
Informarea vine în contextul unor lucrări de remediere a unor avarii la rețea, ce necesită intervenție imediată. Reluarea serviciului este estimată pentru ora 16.