3 august

PARTENERIAT PENTRU DEZVOLTARE ÎNTRE CLUJ-NAPOCA ȘI DORTMUND
O videoconferință dedicată stabilirii unei colaborări pentru dezvoltare și inovare între municipiul Cluj-Napoca și orașul Dortmund din Germania a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la nivelul administrațiilor locale.
Primarii celor două localități au semnat o scrisoare de intenție privind dezvoltarea unui parteneriat în domeniile noilor tehnologii, a start-up-urilor, dar și unor sectoare precum agricultura. La ceremonia de semnare au participat și reprezentanții clusterului Transilvania IT, respectiv a Camerei de Comerț și Industrie din Dortmund. Primarul Emil Boc a precizat printr-o postare pe facebook că deși sunt diferite din perspectiva populației, cele două orașe europene au profile similare, ambele fiind centre universitare, care își concentrează eforturile pe ceea ce înseamnă inovare și tehnologie și ambele fac parte din rețeaua internațională Eurocities.

PESTE 100 DE MILIOANE DE LEI VOR FI INVESTIȚI ÎN PATRU ȘCOLI CLUJENE
Peste 100 de milioane de lei, reprezentând fonduri europene, vor merge în acest an către 4 instituții de învățământ din Cluj-Napoca, care se află în proces de reabilitare și extindere a spațiilor existente și a dotărilor aferente acestora.
În concret este vorba despre clasele V-VIII de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, proiect ce are în vedere modificarea corpului de clădire actual și construirea unuia nou, respectiv extinderea sălii de sport. Investiția totală depășește 29 de milioane de lei, iar lucrările ar trebui finalizate în 18 luni. Pe lista unităților școlare care vor fi modernizate se mai află Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, Seminarul Liceal Ortodox și Colegiul Tehnic „Ana Aslan”. Principalele modificări la aceste instituții constau în modernizarea instalațiilor electrice și sanitare, înlocuirea tâmplăriilor existente cu unele de aluminiu și geamuri termoizolante triplu, folosirea unor surse de energie regenerabilă prin panouri fotovoltaice și solare, instalarea unor sisteme de climatizare, dotarea cu facilități destinate persoanelor cu dizabilități și achiziționarea unor echipamente IT.

INSTALAȚIE DE SEMAFORIZARE PE STR. BUCUREȘTI
O nouă instalație de semaforizare a trecerii de pietoni a fost instalată săptămâna trecută pe strada București, la punctul de intersecție cu strada Iazului.
Traversarea pietonilor se face prin acționarea butoanelor, iar participanții la trafic care tranzitează zona sunt rugați să circule cu atenție și să respecte noile reglementări implementate.

CAMPANIE DE DONARE DE CĂRȚI PENTRU PACIENȚII DIN CLUJ
Clujenii sunt invitați să se implice în comunitate prin donare de cărți care vor ajunge la pacienții din 5 spitale din oraș, în care vor fi în acest scop amenajate 12 mini-biblioteci.
Campania este organizată de Asociația Create. Act. Enjoy și se desfășoară până la sfârșitul lunii august. Cei care doresc să doneze pot să o facă fie cumpărând volume din cele trei librării Cărturești din municipiu, fie lăsând cărțile la Cafeneaua Tucano de pe B-dul Eroilor. Organizația Create. Act. Enjoy. mai are în vedere și demararea celei de-a VIII- a ediții a proiectului „Terapie prin artă”, pentru care artiștii și-au asumat roluri de logistică necesare pentru organizarea activităților cu respectarea distanțării sociale.

O PARTE A DJ 109 ÎNCHISĂ PÂNĂ ÎN SEPTEMBRIE
DJ 109, pe ruta Răscruci – Borșa – Vultureni va fi închis până în 15 septembrie ca urmare a unor lucrări de consolidare a părții carosabile din zona localității Borșa Cătun.
Potrivit Consiliului Județean, intervenția va consta în realizarea unui zid de sprijin armat, al cărui rol este acela de a rezolva problema de stabilitate pe care o are, în prezent, acest tronson component al Drumului Bistriței. Rutele ocolitoare recomandate de către autorități sunt Răscruci – Cluj-Napoca – Pădureni – Satu Lung – Giula – Borșa – Borșa Cătun și retur; Răscruci – Cluj-Napoca – Chinteni – Deușu – Giula – Borșa – Borșa Cătun și retur; Răscruci – Cluj-Napoca – Chinteni – Vultureni – Borșa – Borșa Cătun și retur.