3 decembrie

UMF CLUJ A FOST DECORATĂ DE KLAUS IOHANNIS CU ORDINUL „MERITUL SANITAR” ÎN GRAD DE CAVALER
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a primit, din partea președintelui Klaus Iohannis, ordinul „Meritul Sanitar” în grad de cavaler.
Distincția vine în semn de recunoștință al autorităților față de instituția de învățământ superior, pentru modul în care aceasta din urmă a gestionat procesul educațional și s-a implicat activ în sprijinirea măsurilor impuse de pandemia de coronavirus. În acțiunea socială de sprijin privind personalul sanitar și ceilalți membri din domeniul sănătății, s-au implicat atât cadrele medicale, cât și tinerii studenți.

PARKINGUL DIN HASDEU VA FI FINALIZAT DOAR ANUL VIITOR
Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a precizat într-o intervenție pe care a avut-o la postul local de radio EBS, că lucrările efectuate la parkingul situat în complexul Hasdeu vor fi încheiate abia în prima parte a anului viitor și nu până la sfârșitul anului în curs, așa cum a fost programat inițial.
Potrivit acestuia, lucrările la cele 320 de locuri de parcare din Hasdeu sunt finalizate într-o proporție de doar puțin peste 90%, fapt pentru care vor fi aplicate clauzele contractuale, iar dacă va fi identificată o culpă comună, cheltuielile vor fi suportate de ambele părți.
Investiția în noul parking, începută în luna septembrie 2019, are o valoare de peste 30 de milioane de lei. Reamintim că în acest an au fost finalizate și date în folosință parkingurile situate pe străzile Primăverii, nr. 8 și 20 și cel de pe artera Mogoșoaia. Conform autorităților locale, pe lista proiectelor cu cele mai mari întârzieri de finalizare se află și blocul compus din 12 locuințe sociale, amplasat pe str. Ghimeșului, care ar fi trebuit să fie terminat acum un an.

UBB CLUJ A LANSAT PATRU GHIDURI INFORMATIVE PRIVIND PANDEMIA DE CORONAVIRUS
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a elaborat recent patru ghiduri informative privind posibilele abordări ale problemelor legate de pandemia de COVID-19, ce ar putea apărea mai ales în contextul sărbătorilor de iarnă și în cel al dezbaterilor legate de posibilitatea lansării campaniilor de vaccinare în viitorul apropiat.
Documentele pot fi accesate direct de pe site-ul instituției de învățământ superior, la adresa: news.ubbcluj.ro, secțiunea comunicate. Ghidul general cuprinde recomandări privind condițiile prezente ale pandemiei de coronavirus, așa cum pot fi ele percepute din perspectiva sănătății publice, și principiile psihologice care favorizează asimilarea lor în comportamentul cetățenilor, inclusiv date reprezentative despre subiectul vaccinării. Experții academicieni au mai structurat și un ghid de autoreglare psihologică în pandemie, un document privind schimbarea rutinei de viață și un ghid psihologic pentru sărbătorile de iarnă, care vor avea loc într-o perioadă pandemică. La elaborarea acestor recomandări au participat: o echipă de specialiști în psihologie și sănătate publică din cadrul Universității Babeș-Bolyai și câțiva experți ce fac parte din Asociația Psihologilor din România.

A FOST DEPUSĂ SINGURA OFERTĂ LA CEA DE-A OPTA LICITAȚIE ORGANIZATĂ PENTRU AMENAJAREA STRĂZII TIPOGRAFIEI
Regia Autonomă a Domeniului Public din Cluj-Napoca împreună cu două companii specializate în proiectare, respectiv lucrări de infrastructură au depus singura ofertă pentru cea de-a opta licitație organizată pentru amenajarea străzii Tipografiei.
Documentul se află la acest moment în evaluare tehnică și, potrivit autorităților, ar urma să fie atribuit la sfârșitul lunii martie a anului viitor. Valoarea contractului a ajuns la 1,8 milioane de lei, bani proveniți din fonduri europene, față de 0,9 milioane de lei, sumă alocată pentru aceleași lucrări în 2019. Tronsonul vizat este cuprins între arterele David Ferenc și Frederic-Joliot Curie, principalele modificări care vor fi aduse constând în: pavarea cu granit și dale din piatră, cu diverse dimensiuni în plan, pentru a marca zonele funcționale ale străzii, eliminarea locurilor de parcare existente de-a lungul arterei și asigurarea accesului pietonal la Turnul Pompierilor. De asemenea, se mai au în vedere amenajarea a 10 locuri de parcare pentru riverani, care vor fi situate la capătul de est al străzii, instalarea a patru suporturi pentru bicilete, plantarea a doi tei argintii, cu iluminat arhitectural, și amenajarea a două zone de odihnă, dotate cu șezut din lemn de esență tare și soclu din beton placat cu mozaic frecat pe bază de ciment alb și marmură albă. Durata estimată a lucrărilor este de 5 luni de la demararea proiectului.