3 iunie

PESTE 6700 PELERINI CLUJENI AU MERS LA BLAJ
Peste 6700 de pelerini clujeni au călători ieri spre Blaj, pentru a participa la slujba oficiată de către Sanctitatea Sa, Papa Francisc, cu ocazia vizitei pe care a făcut-o în România. Eparhia Greco-Catolică a organizat două trenuri speciale în acest sens, care s-au deplasat în dimineața zilei de ieri spre orașul istoric.

PRIMA SESIUNE A EXAMENULUI DE BACALAUREAT INCEPE ASTAZI
Prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an a început astăzi cu proba de evaluare a competențelor lingvistice la limba și literatura română. Aceasta va fi urmată de proba de evaluare orală a competențelor lingvistice în limba maternă, urmată de evaluarea competențelor digitale și de proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Probele scrise ale examenului de bacalaureat vor începe luni, 1 iulie, cu examenul la Limba și literatura română, urmat de examenul la limba maternă, proba obligatorie de profil și o materie la alegere. Primele rezultate vor fi afișate în 8 iulie. Reamintim că totalul absolvenților de liceu care s-au înscris la prima sesiune de bacalaureat din acest an este de peste 135.000.

PROIECTELE FINANTATE PENTRU CULTURA
Lista proiectelor din domeniul culturii, care au primit finanțare nerambursabilă pentru anul 2019, a fost aprobată zilele trecute de către Consiliul Județean. Suma totală destinată proiectelor din această sferă se ridică la 600.000 de lei. Valoarea cea mai mare, de 29.000 de lei, a fost destinată Zilelor Culturale Maghiare din municipiul Cluj-Napoca, urmate de Zilele Culturale Maghiare din Zona Călății, eveniment ce a primit 23.000 de lei, și de proiectul Clujul Medieval în Documente, căruia i-au fost destinați 18.000 de lei. Printre primele zece proiecte care au primit cele mai mari sume, se mai numără și Festivalul Internațional de Film din Transilvania, „Festivalul Internațional de Folclor Sfântul Ștefan” și „Clujul multicultural”. Totalul asociațiilor și fundațiilor care se află pe lista celor care primesc finanțare de la instituția județeană este de 129.