3 mai

1911 – NUMARUL PTR. RAPORTAREA INCEDENTELOR CIBERNETICE

Ministerul Comunicaţiilor a lansat numărul unic 1911, la care persoanele fizice, juridice şi instituţiile publice vor putea raporta incidentele de securitate cibernetică pe care le-au constatat. Potrivit ministrului Alexandru Petrescu, noul serviciu va fi disponibil non-stop, iar datele colectate vor contribui la elaborarea de strategii naţionale în domeniu. Numărul poate fi apelat din orice reţea de telefonie, iar personalul din Call Center va oferi asistenţă şi consiliere pentru diagnosticare şi remediere. Economia globală este prejudiciată, anual, cu 400 de miliarde de euro din cauza criminalităţii cibernetice.

ÎNCEP LUCRARILE LA PODUL DE PE STR. FABRICII

Luni, 6 mai, vor începe lucrările la suprastructura podului peste Someșul Mic, de pe strada Fabricii. Pe durata desfășurării lucrărilor, traficul va fi restricționat la două benzi, circulatia fiind restransa la o bansa pe sens).

DEVIERE LINIA 21 – CTP

Compania de Transport Public Cluj-Napoca anunță ca pana in 10 mai, dotorita unor lucrari de reabilitare a retelei de apa potabila pe strada Barbu Stefanescu Delavrancea, traseul liniei 21 va fi deviat din P-ta Cipariu pe strazile Andrei Muresanu – Brasov – P-ta Ion Agarbiceanu. Statia P-ta Cipariu Sud pentru linia 21, va fi relocata pe strada Andrei Muresanu, in vecinatatea strazii Lutoasa.

REABILITARE DRUM SPRE SOMESUL RECE

Consiliul Județean Cluj aduce la cunoștința participanților la trafic, a locuitorilor din zonă şi a turiștilor faptul că a fost finalizată așternerea primului strat de asfalt, pe drumul județean ce traversează localitatea Gilău, de la intersecția cu drumul național DN 1 pe direcția Someșul Rece. Aceste lucrări de reabilitare și modernizare sunt parte a investiției mult mai complexe ce vizează drumul județean DJ 107P (DN 1) Gilău – Someşul Rece – Mărişel – DN 1R. Anterior asfaltării au fost executate lucrări de frezare a căii de rulare, de amorsare și de așternere a materialului geocompozit antifisură. Lucrările de reabilitare și modernizare a acestui drum judeţean sunt finanţate din fonduri europene.

PROIECT DE EDUCAȚIE RUTIERA: „BeCool – GANDESTE INAINTE”

Prima etapă a Proiectului de Educaţie Rutieră „BeCool – Gândeşte înainte”, a ajuns la final. Piloţii Napoca Rally Academy, poliţişti, paramedici şi specialişti antidrog s-au întâlnit, timp de patru săptămâni, cu peste 3.500 de elevi şi cadre didactice din 35 de licee din judeţul Cluj. Statistica arată că procentul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani implicaţi în accidente rutiere este destul de mare, iar cauzele pot fi diverse, de la teribilism, la lipsa de experienţă în condus, inconştienţa asumării unor riscuri inutile în trafic, neatenţie sau conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice ori a altor substanţe. „BeCool – Gândeşte înainte” este un proiect adresat elevilor claselor a XI-a şi a XII-a din toate liceele clujene, implementat de Motorhome Napoca Rally Team, cu sprijinul Ford Motor Company Fund şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, şi în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj, Serviciul Rutier al Poliţiei Cluj, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Cluj.