3 septembrie

JUDETUL CLUJ PE LOCUL AL PATRULEA LA EXAMENUL DE BACALAUREAT
Judeţul Cluj a ocupat locul al patrulea la examenul de bacalaureat pentru sesiunea de toamnă cu o rată de promovabilitate de 31,7%, după judeţele Neamţ, Dolj şi Olt. Rezultatele iniţiale au fost afişate sâmbătă, iar media la nivel de ţară este de 26,9%, nefiind obţinută nicio medie de 10. Din totalul celor 1002 de elevi clujeni înscrişi, peste 300 nu s-au prezentat la examenul care s-a desfăşurat în patru centre din judeţ: Liceul de Informatică Tiberiu Popovici şi Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Cluj-Napoca, Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Turda şi Colegiul Andrei Mureşanu din Dej. La nivel de ţară aproximativ 45.000 de absolvenţi de liceu au fost înscrişi la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat, iar 119 au fost eliminaţi din sală pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Rezultatele finale, în urma contestaţiilor, urmează să fie afişate pe 6 septembrie.

FESTIVALUL LIRIC OPERA APERTA SE INCHEIE MAINE
Festivalul liric în aer liber Opera Aperta se încheie mâine cu spectacol Turandot de Giacomo Puccini, de asemenea în Piaţa Unirii. Invitata evenimentului este soprana coreeană Lilla Lee, alături de solişti precum Irina Baianţ, Hector Lopez sau Simonfi Sandor. Spectacolul va fi acompaniat de Orchestra şi Corul Operei Naţionale din Cluj-Napoca și de Corul „Junior-Vip” al Operei Naţionale şi al Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca. Festivalul Opera Aperta a fost organizat în debutul stagiunii 2018-2019.

BUGETARII PRIMESC VOUCHERELE DE VACANTA SI ANUL VIITOR
Românii care lucrează în sectorul de stat vor primi vouchere de vacanţă în valoare de 1450 de lei şi anul viitor, a anunţat Ministerul Turismului. Instituţia a precizat că efectele benefice asupra turismului din România au determinat păstrarea voucherelor şi pentru anul viitor. Voucherele de vacanţă pot fi utilizate în pensiunile şi în hotelurile din România. Acestea asigură cazarea, masa, transportul, dar şi alte servicii alese de beneficiar. Măsura acordării voucherelor vizează 1,2 milioane de români, iar potrivit datelor furnizate de Institutului Național de Statistică, România a înregistrat o creştere de 4,1% a numărului de turişti, aspect care se datorează voucherelor de vacanţă acordat, au declarat reprezentanţii ministerului într-un comunicat de presă.