30 august

ZIUA LIMBII ROMÂNE ESTE MARCATĂ ASTĂZI LA CLUJ-NAPOCA
Ziua Limbii Române este marcată astăzi la Cluj-Napoca, începând cu ora 16, printr-o ceremonie ce are loc la Casino – Centru de Cultură Urbană.

La eveniment participă scriitorul Horea Bădescu, Prof. univ. dr. Ovidiu Pecican, Prof. univ. dr. Ilie Rad şi Gabriela Lungu, iar actorul Ruslan Bârlea, de la Teatrul Naţional, susţine un recital de poezie.

EXPOZIŢIE DE FLUTURI LA CENTRUL COMERCIAL VIVO CLUJ-NAPOCA
Tot astăzi se deschide o expoziţie de fluturi care va putea fi vizitată la centrul comerical Vivo Cluj-Napoca.
Aceasta este deschisă până duminică şi cuprinde 150 de fluturi din 14 specii din Asia şi America de Sud. Expoziţia este amplasată în zona de food court, iar în intervalul 12-20 veţi putea să urmăriţi întreg procesul de maturizare al insectelor, de la trecerea din starea de pupă în cea de fluture.

DIN SEPTEMBRIE NU SE VOR MAI ELIBERA ABONAMENTE PE HÂRTIE
Abonamentele pentru mijloacele de transport în comun vor fi înlocuite începând cu luna septembrie cu abonamente electronice, care vor fi încărcate pe cardul de călătorie de tip contactless anunţă Compania de Transport Public.
Acestea vor putea fi achiziţionate de la Centrele de Vânzare Carduri situate în zona centrală sau în subordinea anumitor primării din cartiere. Important de precizat este că pentru a evita aglomeraţia sunteţi rugaţi să vă programaţi online, pe site-ul instituţiei ctpcj.ro, sau la numerele de telefon 0745 585 165 şi 0264 430 917, de luni până vineri în intervalul 7:30-15:30. Specificăm că în momentul programării există posibilitatea de a alege locaţia, data şi ora la care să vă fie eliberat documetul.

PISTA AEROPORTULUI INTERNAŢIONAL VA FI EXTINSĂ
Consiliul Judeţean Cluj a aprobat în şedinţa de ieri alocarea sumei de peste 220.000 de lei în vederea extraproprierii a 334 de parcele de teren aflate pe raza oraşului Cluj-Napoca şi a localităţii Apahida.
Măsura a venit pentru devierea Someşului Mic, astfel încât pista Aeroportului Internaţional Avram Iancu să poată fi extinsă. Potrivit proiectului de hotărâre proprietarii municipiului Cluj-Napoca vor primi 89 de bani per metru pătrat, în timp ce proprietarii din Apahida vor fi plătiţi cu 45 de bani per metru pătrat. Extinderea pistei ar trebui să aibă undeva la 3500 metri, însă până la acest moment aceasta deţine doar 2100 de metri pătraţi.

PESTE 300.000 DE PERSOANE AU VIZITAT CLUJUL IN PRIMA PARTE A ANULUI
Peste 300.000 de persoane au fost cazate în unităţile de primire turistică ale judeţului Cluj în primele şase luni ale anului.
Dintre acestea 57.000 au fost reprezentate de turiştii străini, cei mai mulţi dintre ei provenind din Ungaria, Germania, Italia, Regatul Unit, Franţa şi SUA. Totuşi, potrivit datelor provenite de la Direcţia Judeţeană de Statistică numărul turiştilor străini a scăzut cu aproape 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018.