30 AUGUST

INCENDIU LA GROAPA DE GUNOI

Un incendiu puternic a izbucnit, duminică,  la groapa de gunoi a Clujului, iar pompierii au reuşit să-l stingă abia după 19 ore. Focul a izbucnit la Pata Rât duminică puţin înainte de ora 20.00. Martorii spun că flăcările violente au depăşit 10 metri înălţime, fiind înteţite de vânt. Fumul a ajuns până la aeroportul Internaţional Avram Iancu, a pătruns pana în terminale, dar nu a afectat activitatea aeroportuară. La Pata Rât sunt depozitate circa 13 mii de tone de deşeuri. Proprietarul rampei acuză localnicii din zonă că ar fi pus focul intenţionat. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Andrei Biriş, la faţa locului se află acum o autospecială care supraveghează zona.

 SITUAŢIA ÎNMATRICULĂRII FIRMELOR ÎN PRIMELE 7 LUNI ALE ANULUI

În primele şapte luni din acest an, în judeţul Cluj au fost înregistrate peste 3.600 de înmatriculări ale persoanelor fizice şi juridice (societăţi comerciale, persoane fizice autorizate, asociaţii familiale etc – n.r.), cifră în scădere cu 0,68% faţă de situaţia consemnată în aceeaşi perioadă din 2015. Conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, cele mai multe înmatriculări au avut loc în Bucureşti (aproape 11.000), judeţul nostru fiind urmat de Timiş (putin peste 3.000 şi Ilfov (2.750). La nivel naţional, au fost înregistrate 68.685 înmatriculări, cu 4,56% mai puţine faţă de cele din perioada similară din 2015.

AMPLASAREA STĂVILARELOR PE RÂUL SOMEŞ

Stăvilare pe Someş pentru oprirea gunoaielor care au invadat râul pe raza municipiului Cluj-Napoca este soluţia găsită de autorităţi la această problemă. Administraţia bazinală Someş-Tisa va stabili locul de amplasare, iar municipalitatea va finanţa amenajarea unuia dintre cele trei obiective care vor fi construite. Măsura a fost luată ca urmare a numărului mare de deşeuri care plutesc pe Someş, aduse de ape în municipiu din zonele Floreşti, Gilău şi Tarniţa. În protocolul încheiat între primărie şi Administraţia bazinală Someş-Tisa se mai prevede că, începând cu 5 septembrie, Apele Române vor aduce la Cluj un utilaj amfibiu cu care va fi curăţată de alge albia Someşului pe întreagul traseu din municipiul Cluj-Napoca.

TURISMUL ÎN CLUJ ÎN PRIMELE 6 LUNI

În primele şase luni din acest an, unităţile de turism cu minim 10 locuri-pat din judeţ au cazat peste 222.000 turişti, dintre care 42.500 turişti străini (19,1% din totalul turiştilor). Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul turiştilor străini a crescut cu 16,4%. Conform datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Cluj, cei mai mulţi turişti străini provin din Ungaria, Germania, Italia, Franţa şi Polonia (2.521).

REZULTATELE LA SESIUNEA DE TOAMNĂ A BACALAUREATULUI

 Ieri au fost afişate rezultatele sesiunii de toamna a Bacalaureatului. Un procent de 26,8% dintre candidaţii din judeţul Cluj au reuşit să promoveze examenul. Afişarea rezultatelor finale este programată pentru data de 1 septembrie.