30 mai

FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FILM TRANSILVANIA INCEPE MAINE
Festivalul Internațional de Film din Transilvania sau TIFF, așa cum este cunoscut, va începe de mâine și va dura până săptămâna viitoare, respectiv duminică, 9 iunie. Invitatul special al ediției din acest an este Nicolas Cage, actor, regizor și producător de film și câștigător al premiului Oscar. De asemenea, printre invitați se mai numără și regizorul, scenaristul și producătorul francez Michel Gondry, care va inaugura mâine, de la ora 13, Uzina Filmelor de Amatori, un spațiu special amenajat la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative. Pe lângă lista cu invitații din acest an, organizatorii au anunțat și secțiunile principale, astfel că cea de-a 18-a ediție a TIFF-ului se deschide oficial prin proiectarea în premieră, a filmului Parking. Pentru detalii legate de eveniment, punctele principale ale acestuia, dar și lista întreagă cu cei care vor participa în acest an, puteți să consultați site-ul festivalului, tiff.ro.

CLUJ FUTURE WORK – LANSAT MAINE
Primul proiect de cercetare-dezvoltare finanțat de Urban Inovative Actions, va fi lansat mâine, sub titulatura de „Cluj Future of Work”. Evenimentul va avea loc la Casino – Centru de Cultură Urbană, de la ora 9:30, unde cei care au pus bazele proiectului vor aduce în atenția publică tendințele ce pot afecta munca în următorii 20 de ani, testând și studiind posibilități prin care orașul se poate pregăti pentru provocările pe care viitorul le aduce pentru anumite locuri de muncă. Aspectele avute în vedere sunt job-urile care se pot dezvolta în sectoarele culturale și creative, ce se va întâmpla în sectoarele cu risc mare de automatizare, precum și ce se va întâmpla în sectoarele care au probleme de integrare pe piața muncii. Potrivit organizatorilor, evenimentul va continua de la 12:45 cu o vizită la Centrul Regional de Excelență în Industrii Creative.

STUDIU DESPRE IMPACTUL PLANTE ASUPRA TUMORILOR
Un amplu studiu despre influența pe care o au anumite specii de plante asupra celulelor tumorale a fost realizat de către o echipă de cercetători ai Facultății de Biologie și Geologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai împreună cu mai mulți colaboratori din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”. Rezultatele cercetării au arătat că o eventuală terapie bazată pe extracte vegetale din 3 specii de Ajuga ar putea duce la evitarea posibilelor efecte toxice sistemice, care ar putea să apară în organismele cu afecțiuni oncologice, care au nevoie de doze terapeutice mari. Totodată, concluziile studiului au arătat și faptul că plantele testate au avut un efect direct de inhibare asupra factorului nuclear kB, factor de transcriere cu rol central în declanșarea și persistența inflamației la nivel celular. Cercetătorii au studiat efectul extractelor etanolice din părțile aeriene ale plantelor, asupra a două dintre cele mai frecvente tipuri de cancer ale secolului XXI, melanomul și carcinomul de colon. Plantele au provenit atât din România, cât și din Republica Moldova.