31 august

ETAPA A DOUA DE ADMITERE IN INVATAMANTUL PROFESIONAL SI DUAL
Etapa a doua de admitere în învăţământul profesional de stat şi în învăţământul dual începe astăzi şi se încheie în 5 septembrie, anunţă Ministerul Educaţiei. Elevii se pot înscrie în învăţământul profesional în două faze pentru cele aproape 19.000 de locuri rămase liber. Astfel în instituţiile care organizează sesiune de preselecţie înscrierile au loc până în 3 septembrie, iar pe 5 septembrie au loc înscrierile în instituţiile care nu organizează sesiune de preselecţie. Înscrierea în învăţământul dual se poate face până în 3 septembrie pentru cele 3000 de locuri rămase libere. Elevii vor fi susţinuţi financiar prin bursa profesională, care este de 200 de lei pentru cei înscrişi în învăţământul profesional şi 400 de lei pentru cei înscrişi în învăţământul dual.

ZIUA LIMBII ROMANE SARBATORITA IN REPUBLICA MOLDOVA
Şcoala Populară de Artă „Tudor Jarda”, Asociaţia Produs de Cluj şi alţi reprezentanţi ai judeţului participă astăzi la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Limbii Române la Hînceşti, în Republica Moldova. Astfel, va avea loc o expoziţie la care vor fi prezenţi 10 artizani şi producători clujeni cu diverse exponate specifice Transilvaniei şi va fi prezent Ansamblul artistic „Vatră de dor” al Şcolii Populare de Artă. Reamintim că între judeţul Cluj şi Raionul Hînceşti există relaţii de cooperare din anul 2013, acestea fiind oficializate printr-un acord de înfrăţire semnat în anul 2015. De-a lungul celor cinci ani de colaborare, au avut loc numeroase competiţii sportive derulate succesiv, în cele două judeţe, precum şi vizite de lucru ale oficialităţilor.

CONCERTE LA OPERA
Opera Naţională Română din Cluj-Napoca aduce odată cu începutul lunii septembrie spectacole în aer liber cu intrare gratuită, dedicate pasionaţilor de muzică. Astfel, mâine, 1 septembrie va începe evenimentul La operă, care deschide stagiunea 2018-2019 pe esplanada teatrului din Piaţa Avram Iancu. Vor avea loc momente orchestrale, solistice, de ansamblu şi corale reprezentative cu solişti precum Irina Săndulescu Bălan, Zoltan Nagy, Iulia Merca, dar şi alţii. Acesta va fi urmat de festivalul liric în aer liber Opera Aperta care va avea loc duminică 2 septembrie şi marţi, 4 septembrie în Piaţa Unirii şi cuprinde două spectacole „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti, care va avea loc duminică şi Turandot de Giacomo Puccini, organizat marţi. Evenimentele vor avea loc la ora 20 şi sunt cu acces liber.

APROXIMATIV 35.000 DE VOLUNTARI ASTEPTATI SA PARTICIPE LA ECOLOGIZARE
Aproximativ 35.000 de voluntari din judeţul Cluj sunt aşteptaţi să participe în 15 septembrie la acţiunea internaţională de ecologizare organizată cu ocazia zilei globale de Curăţenie. Un element unic şi specific judeţului Cluj este faptul că acţiunea de colectare a deşeurilor se va realiza în mod colectiv, pe două fracţii: reciclabile şi menajere. Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe a declarat că este extrem de important ca cetăţenii să înveţe să colecteze selectiv şi să conştientizeze importanţa resurselor naturale. Cei care doresc să participe se pot înscrie prin aplicaţia World Cleanup, iar persoanele care vor să se implice şi în crearea unei hărţi a deşeurilor tot prin intermediul acestei aplicaţii pot să câştige premii în valoare totală de 17.000 de lei. Înregistrarea deşeurilor pe aplicaţia World Cleanup are loc până în 2 septembrie. Campania a fost iniţiată în 20 august în 150 de ţări din lume, care fac parte din mişcarea Let s Do It World, cunoscută ca fiind una dintre cele mai mari mişcări sociale.

CLADIREA COLECTIEI DE ISTORIE A FARMACIEI IN REABILITARE
Lucrările de consolidare şi reabilitare a clădirii care adăposteşte Colecţia de Istorie a Farmaciei sau Casa Hintz urmează să înceapă în luna octombrie, anunţă Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei. Astfel, mutarea mobilierului şi a pieselor de patrimoniu va începe în 3 septembrie, iar colecţia de Istorie a Farmaciei va fi temporar închisă. Directorul Muzeului de Istorie, Felix Marcu, a declarat că publicul poate să viziteze Colecţia de Istorie a Farmaciei până în 2 septembrie. Lucrările de reabilitare a clădirii Casa Hintz vor avea o durabilitate de 2 ani. Clădirea unde se găseşte colecţia de Istorie a Farmaciei a găzduit cea mai veche farmacie din Cluj, atestată din anul 1573. Muzeul Farmaciei din Cluj, care a primit mai târziu numele de Colecţia de Istorie a Farmaciei a fost fondat în anul 1954 de către şeful catedrei de Istoria Medicinei şi Farmaciei, din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Lucian Bologa.