4 august

CLUJ – SUPLIMENTARE DE LOCURI LA TERAPIE INTENSIVA

Clujul suplimentează locurile de terapie intensivă pentru a putea trata pacienți COVID-19 și din alte județe. Astfel, la Spitalul de Boli Infecțioase vor fi create 11 noi astfel de locuri, care se adaugă celor 20 existente în prezent.Cu o capacitate de 25 de locuri în prezent, Clujul se pregătește să preia acum pacienți din alte județe. Ce cazuri vor fi transferate aici stabilește Departamentul pentru Situații de Urgență, care poate decide transferul pacienților și din alte județe, potrivit prefectului Mircea Abrudean.Noua secție ar urma să devină operațională săptămâna viitoare, dar amenajarea ei are un caracter mai mult preventiv, a adăugat președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Până atunci, urmează să fie realizată și schema de personal, prin detașarea unor cadre medicale de la alte unități medicale. În caz de necesitate, capacitatea de terapie intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase poate fi extinsă și mai mult, prin transferul aparatelor de ventilație mecanică de la alte spitale, toate secțiile unității fiind dotate cu aer coprimat și oxigen.

RECTIFICARE BUGETARA DE PESTE 17 MILIOANE DE LEI

Primaria Municipiului Cluj-Napoca aloca peste 12 milioane de lei din bugetul local pentru educație online. Cea mai mare parte din suplimentarea bugetară votată luni în Consiliul Local va merge spre dotări care să ofere posibilitatea desfășurării cursurilor online. Aceasta în cazul în care se va opta pentru scenariul de cursuri hibrid, în care orele clasice să fie alternate cu cele online. In elaborarea scenariilor pentru septembrie primarul Emil Boc spune că autoritățile locale și județene lucrează o varianta ce presupune reluarea activității școlare într-o variantă cât mai apropiată de cea normală, dacă evoluția pandemiei o va permite. În funcție de aceasta, probabil că autoritățile naționale vor lăsa decizia la nivel local, a explicat primarul Emil Boc. In scenariul hibrid copii din clasele 0 – 4 merg la școală, iar cei din clasele mai mari alternează sistemul față în față cu cel online. Suma suplimentară alocată dotărilor școlilor a fost inclusă în proiectul de rectificare de buget votat ieri de consilierii locali. În total suplimentarea alocată unităților de învățământ prin rectificarea bugetară depășește 17 milioane de lei.

LOCURI NOI IN CRESE

Consilierii locali au aprobat o suplimentare cu 6 milioane de lei a bugetului de investiții al municipiului, pe acest an, care ajunge astfel la peste 508 milioane de lei. O parte din bani vor fi utilizați pentru dotarea celor două noi creșe care urmează să funcționeze din toamnă în oraș. Numărul de locuri disponibile va crește astfel, dar este limitat de măsurile de distanțare fizică, a declarat primarul Emil Boc. In acest moment exista 1.232 de locuri în creșă, insa doar 664 de locuri disponibile în condițiile acestei crize COVID. Urmeaza ca in 15 octombrie sa fie 1.382 de locuri în creșă, ceea ce inseamna 756 de locuri în în actualele condiții, a declarat primarul Emil Boc.

„VARA POVESTILOR ECO”

Patrula de Reciclare lansează „Vara Poveștilor Eco” – concurs național cu premii în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor ce presupune o competiție de mărturii video pentru copii și tineri implicați în protejarea mediului. Până pe 24 septembrie aceștia sunt invitați să realizeze și să trimită organizatorilor un video de maximum 1 minut în care prezintă, cu exemple concrete, ce fac ca să fie „eco” în viața de zi cu zi – acasă, pe stradă sau în vacanță. Cei interesați pot participa fie individual, fie în echipă. Filmele care respectă criteriile de eligibilitate vor intra într-o tombolă cu premii, la sfârșitul lunii septembrie. Concursul va acorda 10 premii individuale la categoria „Super Eco Story” și 3 premii de echipă la categoria „Super Eco Team”. La secțiunea pentru echipe vor fi luate în considerare filmele realizate de grupurile de elevi care au un proiect comun sau sunt implicați în anumite activități de protejare a mediului. Filmele vor fi difuzate pe site, pe pagina Facebook și canalul YouTube ale programului.