4 iulie

S-A ÎNCHEIAT PRIMA SESIUNE A BACALAUREATULUI
Prima sesiune a examenului naţional de Bacalaureat 2019 s-a încheiat, astăzi, odată cu ultima probă scrisă, cea la alegere. Astfel, absolvenții de la profilul Real au susținut, azi, examenul la Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică, iar cei de la profilul Uman au avut de ales între Geografie și Științe Socio-Umane. Primele rezultate ale Bacalaureatului din acest an vor fi afișate, luni, 8 iulie, iar depunerea contestațiilor se va face în aceeași zi, între orele 12:00 și 16:00, urmând ca rezultatele finale sa fie anunțate în data de 13 iulie.

 

SERVICIUL ALOPEDI, TOT MAI SOLICITAT
Serviciului telefonic de tip ,,Call-Center” destinat obținerii de sfaturi medicale pediatrice de urgență ALOPEDI 0364-917 a fost apelat în primele șase luni ale anului de către 6.200 de părinți, cu peste 600 mai mulți comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai multe apeluri au fost în luna ianuarie dar, odată cu începerea perioadei de concediu, se așteaptă o creștere a numărului de apeluri. Dacă în prima parte a anului problemele respiratorii au fost principala cauză de adresare, odată cu venirea sezonului cald problemele digestive și erupțiile cutanate revin în prim plan. Cu aceasta ocazie, medicii pediatri ne reamintesc faptul că expunerea la soare are efecte benefice asupra oaselor și sistemului imunitar dar razele ultraviolete au și efecte nocive. Părinții ar trebui să aibă în vedere faptul că efortul fizic într-un mediu cald poate duce la supraîncălzirea copilului, crampe musculare până la epuizare și șoc termic. Reamintim faptul că ALOPEDI 0364-917 este serviciul gratuit de sfat medical telefonic al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, asigurat printr-o linie de gardă special dedicată acestuia și deservită de medici cu specializarea pediatrie sau medicină de urgență.

 

ZONE DE REFUGIU ȘI SFATURI PENTRU A EVITA CANICULA
Municipalitatea pune la dispoziția clujenilor 4 spații de refugiu unde se pot răcori și hidrata pe timpul caniculei. Acestea sunt amplasate în: Piața Lucian Blaga, Piața Mihai Viteazul (vis a vis de
Cinema Florin Piersic), Piața Mărăști și zona aferentă Operei Maghiare. De asemenea, pe lângă aceste spații de refugiu în zonele cu circulație intensă din oraș sunt amplasate 35 de cișmele de apă potabilă în locații precum Parcul Central, Piața Avram Iancu, pe str. Memorandumului, Piața Unirii sau în Cimitirul Central. Pe caniculă cetățenii sunt atentionati să consume zilnic minim 2 litri de lichide – apă plată, ceai sau sucuri naturale. De asemenea, se recomandă ca îmbrăcămintea să fie căt mai lejeră, din țesătură de bumbac, cât mai deschisă la culoare, iar persoanele vârstnice sunt îndemnate să rămână în încăperi răcoroase și să evite ieșirile în oraș între orele 11.00-16.00.