4 iulie

PAGUBELE DIN JUDETUL CLUJ IN URMA PLOILOR TORENTIALE DE DUMINICA

Ploile torenţiale de ieri după- amiază au  creat probleme în judeţul Cluj. Opt autospeciale cu peste 30 de salvatori, din trei subunități ale ISU Cluj, au intervenit pentru scoaterea apei din sbsoluri inundate, degajarea căilor rutiere de copaci doborăți de vânt sau alte tipuri de materiale căzute. Situații mai deosebite s-au înregistrat în localitatea Valea Drăganului unde au fost inundate peste 120 de gospodării, dispuse pe o suprafață de circa 30 de ha, urmare a unei viituri mari de apă acumulate pe un versant din apropiere. În acestea gospodării au fost afectate subsoluri, fântâni cu apă potabilă sau diverse culturi din gospodării și în localitatea Băișoara unde un podeț a fost luat de ape.În municipiul Cluj Napoca pompierii au fost solicitați în zece locații pentru a socoate apa din diverse imobile inundate (str. Iuluiu Coroian, Dunării, Mureșului, Câmpeni, I.L.Caragiale, Feroviarilor), a înlătura arbori coborâți de vânt (str. Vidraru, Retezat, Fabricii, Scorțarilor, Mehedinți) și pentru a înlătura un panou publicitar căzut (B-dul 21 decembrie 1989).

    [sursa: radiocluj.ro]

A INCEPUT BAC-UL

Astazi au început probele scrise ale Bacalaureatului cu testarea la Limba şi Literatura Română. Peste 137.000 de absolvenţi de liceu, majoritatea din promoţia de anul acesta participă la examen la nivel national. Mâine este programată proba la Limba maternă, miercuri, cea obligatorie a profilului, iar vineri proba la alegere a profilului şi a specializării. Ministerul Educaţiei le reaminteşte elevilor că vor fi excluşi din examen dacă vor fi găsiţi cu diverse surse de informare, chiar dacă nu le-au folosit. În 12 iulie vor fi afişate notele, iar cei nemulţumiţi vor depune şi contestaţiile. Rezultatele finale vor fi anunţate în 16 iulie.

[sursa: comunicat de presa]

NOI CURSE OPERATE DE WIZZ AIR

Începând de ieri companie aeriană Wizz Air opereaza zboruri regulate către capitala Germaniei, Berlin. Noua rută, Cluj-Napoca – Berlin Schönefeld – Cluj – Napoca, va fi operată, pe tot parcursul anului, cu o aeronavă de tip Airbus A320 de 180 de locuri, în zilele de miercuri și duminică. În anul 2016, compania aeriană Wizz Air va mai demara de pe Aeroportul Internațional Cluj zboruri spre 4 noi destinaţii internaţionale și o destinație internă, după cum urmează: București – Otopeni, Doncaster Sheffield (Anglia, 22 iulie 2016), Billund (Danemarca, 23 iulie 2016), Alicante (Spania, 24 iulie 2016) și Malaga (2 august 2016).

[sursa: ziuadecj.ro]

CASELE DIN MUNICIPIUL CLUJ URMEAZA SA FIE EVALUATE

Poliţiştii locali vor merge să inspecteze casele clujenilor şi le vor da note. Consiliul local este chemat miercuri să aprobe completările la regulamentul de identificare a clădirilor şi terenurilor neîngrijite din intravilanul municipiului propuse de primărie. Aşa cum se ştie, de anul viitor proprietarii unor astfel de clădiri şi terenuri vor fi obligaţi să plătească impozite majorate cu până la 500%. Primăria doreşte astfel să îi determine să îşi renoveze imobilele şi să dea atenţie terenurilor pe care le deţin. Municipalitatea a împărţit evaluarea imobilelor pe două capitole, acoperiş şi faţade, fiecare împărţite în degradări minore şi majore. Cel mai aspru sunt punctate crăpăturile de dimensiuni mari la pereţi, clădire-ruină, 25 de puncte. Dacă aveţi elemente lipsă din pereţi sau balcoane, între 10 şi 30% din suprafaţă, veţi fi sancţionaţi cu 16 puncte, iar dacă elementele din lemn ale şarpantei lipsesc sau sunt rupte, vă costă 15 puncte. Cu 10 puncte sunt penalizate elementele de décor desprinse sau care prezintă pericol de cădere, jgheaburile şi burlanele deteriorate, tencuiala degradată pe 30% din suprafaţa totală sau porţiuni de tencuială care cad. Coşurile de fum cu cărămizi desprinse sunt sancţionate cu 8 puncte. Poliţiştii vor trimite somaţiile până cel târziu în 31 iulie a fiecărui an, iar proprietarii au timp până în 30 noiembrie să obţină avizele pentru reabilitare. Dacă până atunci nu încep lucrările, se vor aplica majorari impozitului de până la 500.

[sursa: ziuadecj.ro]