4 iunie

LUCRĂRI PE DJ 161A
Consiliul Județean Cluj anunţă demarea lucrărilor de modernizare şi reabilitare a
drumului judeţean 161A, pe un tronson cu o lungime de 7,19 kilometri, pe sectorul Iuriu de Câmpie – Ceanu Mare.
Operațiunile presupun reabilitarea fundaţiei drumului în zonele afectate şi se vor finaliza prin aşternerea a două straturi de asfalt.  De asemenea, se vor realiza acostamente, şanţuri şi podeţe, finalizarea completă a proiectului urmând să se realizeze prin execuţia de marcaje şi semnalizare rutieră.
Lucrările au un termen de execuţie de 10 de luni, iar bugetul alocat acestui proiect este de aproximativ 6,8 milioane de lei, fără TVA.
LABORATOR DE INFORMATICĂ, INAUGURAT LA LICEUL SPECIAL PENTRU DEFICIENŢI DE VEDERE
Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere a inaugurat, astăzi, noul laborator de informatică, dotat cu calculatoare, aparatură multimedia şi tehnologie de acces de ultimă generaţie.
Prin intermediul acestui laborator, elevii instituţiei de învăţământ clujene se vor putea bucura de cele mai avansate tehnologii destinate facilitării accesului la informaţie pentru nevăzători şi slab văzători. Calculatoarele performante sunt dotate cu monitoare mari, tastaturi cu caractere mărite şi software specializat care citeşte informaţia de pe ecran prin intermediul unei voci sintetice.
Modernizat prin intermediul unui proiect în valoare de cca. 35.000 de euro, laboratorul este dotat cu aparatură specializată în producerea materialelor Braille. Astfel, o imprimantă specială permite conversia şi tipărirea automată a documentelor în Braille precum şi imprimarea imaginilor grafice tactile. Totodată, două afişaje electronice performante pot fi utilizate pentru conversia automată a textului de pe ecranul calculatorului sau al telefonului mobil în scriere Braille.
De acest spaţiu educaţional modern vor beneficia cei peste 200 de copii şi tineri cu deficienţe de vedere proveniţi din Cluj şi alte 20 de judeţe din România, care învaţă în cadrul Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca.
CINCI TINERI CU SINDROM DOWN VOR EVOLUA PE SCENA OPEREI MAGHIARE
Raluca Avram, Mihai Arsenie, Alexandru Pasc, Gabriela Tare și Andreea Negru, cinci tineri balerini, cu sindrom Down din Cluj-Napoca, vor evolua, în premieră, la Opera Maghiară alături de balerini și dansatori profesioniști într-un spectacol inedit, care își propune să fie un pas spre incluziunea socială și unirea pe aceeași scenă a unor oameni diferiți.
Cei cinci tineri cu sindrom Down fac parte din Asociația Down – Centrul Educațional Raluca din Cluj-Napoca, iar pentru spectacolul ”Îngerii zilelor noastre” au făcut repetiții intense în ultimele două luni, aproape zilnic.
Organizatorul spectacolului, balerina Daiana Jelescu, a declarat că are mare încredere în cei cinci tineri cu sindrom Down, fiind surprinzător faptul că aceștia nu scad deloc nivelul spectacolului ci, dimpotrivă, îi dau o pată de culoare în plus. Spectacolul va dura o oră, fiind construit în jurul poveștii de viață a Ralucăi Avram și a dorinței ei de a deveni balerină și toate piedicile pe care trebuie să le depășească ca să ajungă acolo unde își dorește. Totodată, se va reflecta și modul în care societatea o ajută să se integreze și să își transforme visul în realitate.
Pe lângă tinerii Asociației Down – Centrul Educațional Raluca, pe scenă vor dansa si balerini ai Operei Maghiare, studenți ai Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, elevei ai Liceului de Coregrafie “Octavian Stroia” și ai școlii de dans Step Up dance, si dansatori ai trupei de dans Domino.
Spectacolul ”Îngerii zilelor noastre” va avea loc astăzi, de la ora 19, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca.