4 septembrie

CERCETARI PENTRU INFRACTIUNILE DE BRACONAJ
Poliţiştii clujeni desfăşoară cercetări pentru infracţiunilor de braconaj, uz de armă fără drept şi tăinuire în cazul a patru bărbaţi din comunele Gilău şi Măguri Răcătău. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de: ”braconaj cinegetic”, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea nr. 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic, ”uzul de armă fără drept”, şi ”tăinuire” fapte prevăzute și pedepsite de Codul penal. Prejudiciul cauzat fiind de 40.000 euro. În baza probelor administrate, Judecătoria Huedin, a emis mandate de percheziţie la domiciliile celor patru suspecţi, iar în urma perchiziţiilor efectuate a fost recuperată blana şi craniul ursului vânat şi au fost ridicate în vederea cercetărilor 6 arme letale cu destinaţia vânătoare, o armă neletală cu destinaţia tir sportiv, 170 cartuşe de vânătoare de diferite calibre deţinute legal, 2 cartuşe cu glonţ deţinute ilegal şi altele. Ieri procurorul de supraveghere de la Parchetul pe lângă Judecătoria Huedin, a emis sechestre asiguratorii pe bunurile celor patru bărbaţi în vederea recuperării prejudiciului.

SILICON FOREST ESTE OCUPAT 60%
Silicon Forest, cel mai nou hub de tehnologie din Cluj-Napoca, deschis în iunie, are deja la trei luni de la lansare un grad de ocupare de 60%. Proiectul se adresează industriei informatice, dar şi companiilor mici sau freelancerilor din alte domenii. Clădirea se află în centrul oraşul, are șase etaje şi o suprafaţă de 1.350 mp, organizată în spaţii de birouri, cafenea şi o terasă. Ea dispune de 170 de locuri pe care le închiriază cu precădere startup-urilor de tehnologie, dar şi companiilor conexe din domenii ca resurse umane, asociaţii nonprofit şi freelancerilor, conform Economica.net.
Piaţa de IT din Cluj-Napoca a evoluat rapid în ultimii ani, oraşul având cea mai mare rată de creștere a numărului de firme de IT din România, 81%, în perioada 2011-2016, potrivit unui studiul al clusterului ARIES Transilvania. 1 din 11 angajaţi din Cluj lucrează în domeniu. Ponderea firmelor de IT din Bucureşti din totalul naţional a scăzut cu 2,1%, în timp ce ponderea celor din Cluj a crescut cu 1,9%.

CLUJUL SE AFLA PE LOCUL DOI IN CLASAMENTUL SALARIILOR
Clujul se află pe locul doi în clasa­mentul salariilor medii din România, cu o medie a salariului de 3.065 de lei net în luna iunie (Ă15% faţă de iunie 2017), 2018 fiind anul în care salariile angajaţilor din acest judeţ se stabilizează la un nivel de peste 3.000 de lei net pe lună. Angajaţii din Bucureşti au cele mai mari salarii din România, nivelul câştigului salarial mediu net din Capitală fiind de 3.535 de lei net în luna iunie a acestui an (în creştere cu 14% faţă de iunie 2017), arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică. La polul opus se află angajaţii din Suceava, unde salariul mediu este de numai 2.058 de lei net pe lună (+12% faţă de iunie 2017), fiind cu 72% (circa 1.500 de lei net) sub nivelul salariilor din Bucureşti.

REGULILE PENTRU FINANTAREA ONG-URILOR
Regulile pentru finanțările ONG-urilor urmeaza sa se schimbe dupa ce Curtea de Conturi a descoperit prejudicii de 12 mil. € la Primăria Cluj-Napoca. Potrivit noului regulament, Primăria Cluj-Napoca ar putea putea rezilia contractele dacă ONG-urile comunică informații confidențiale privind proiectul sau dacă folosesc banii în alt scop decât pentru cele stabilite.
Potrivit regulamentului, “contractul poate fi reziliat, printre altele, în următoarele cazuri: neimplementarea activității proiectului așa cum sunt stipulate acestea în cererea de finanțare, comunicarea de informații confidențiale fără consimțământul prealabil scris al autorității finanțatoare, cheltuirea oricărei sume primite de la primărie în alte scopuri decât pentru activitățile finanțate prin contract”. Noul regulament mai prevede și faptul că nu se acordă finanțări nerambursabile pentru activități ce presupun dezvoltarea infrastructurii solicitantului.