4 septembrie

SENSUL DE CIRCULAȚIE DE PE STRADA BABA NOVAC S-A INVERSAT
Primăria Municipiului Cluj-Napoca a anunțat că sensul unic de circulație de pe strada Baba Novac, mai exact pe tronsonul cuprins între străzile I. C. Brătianu și Bulevardul Eroilor, s-a inversat, circulaţia desfăşurându-se acum spre Bulevardul Eroilor. Măsura a fost implementată începând cu această săptămână, în urma deciziei luate de către Comisia Municipală de Sistematizare a Circulației. Locuitorii din zonă și participanții la trafic sunt rugați să circule cu atenție.

APLICAȚIE MOBILĂ GRATUITĂ PENTRU INFORMAREA POPULAȚIEI CU PRIVIRE LA CĂPUȘE ȘI ȚÂNȚARI
O echipă de specialiști ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară au dezvoltat o aplicație mobilă gratuită, sub numele de VectExcel, ce are ca obiectiv informarea populației cu privire la riscurile pe care le aduc bolile transmise de țânțari și căpușe. Potrivit declarației făcute de către Andrei Mihalca, prof. univ. dr. în cadrul departamentului de Parazitologie și Boli Parazitare, aplicația transmite și o serie de hărți interactive cu distribuția geografică a speciilor de căpușe și țânțari din România. Tot prin intermediul hărții, utilizatorii primesc informații în timp real despre probabilitatea existenței în punctul în care se află a speciei de căpușe Ixodes Ricinus, considerată cea mai importantă ca vector şi care este responsabilă de obicei pentru boala Lyme. Aplicația poate fi descărcată din Google Play sau din iOS, dar poate fi consultată și online la adresa ce-ne-inteapa.ro.

NU SE MAI ORGANIZEAZĂ FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE CARTE TRANSILVANIA
Festivalul Internațional de Carte Transilvania nu va avea loc în acest an la Cluj-Napoca, potrivit anunțului făcut de către echipa de organizare. Directorul artistic al festivalului, Gabriel Bota, a declarat că decizia a fost luată din cauza contextului actual al lecturii la nivel de țară, dar a mai precizat că există şanse ca evenimentul să revină în timp cu un proiect mai puternic. În acest sens reamintim că Festivalul Internațional de Carte Transilvania a fost iniţiat în 2013, găzduind cele mai importante edituri din țară. La ediția de anul trecut aproximativ 4000 de oameni au citit, timp de 10 ore și 20 de minute, versurile poetului național Mihai Eminescu.

REZULTATELE INIȚIALE LA BACALAUREAT AU FOST PUBLICATE
Rezultatele inițiale pentru cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat din acest an au fost publicate ieri. Rata de promovabilitate la nivel de țară a fost de puţin peste  30%, dar totuşi cea mai mare din anul 2010 și până în prezent. La nivel de Cluj, din cei puțin peste o mie de elevi înscriși, au obținut note de trecere aproape 300 de candidați. Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă.