4 septembrie

AEROPORTUL DIN CLUJ PE LOCUL DOI LA NUMARUL DE CALATORI
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca se situează pe locul doi, la nivel de țară, în ceea ce privește numărul de pasageri înregistrați în primul semestru al acestui an.
Primul loc îl ocupă Aeroportul Henri Coandă din București, iar pe locul trei se află Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timișoara. Deși în perioada amintită au fost înregistrați mai bine de 260.000 de călători îmbarcați și cca. 235.000 debarcați, transportul aerian din România are o scădere de aproape 62% a numărului de pasageri, ceea ce înseamnă o reducere de la 11 milioane la aproximativ 4 milioane de clienți. Cele mai căutate destinații au fost totuși Londra-Luton, Milano-Bergamo, Munchen și Viena.

LUCRARILE DE EXTINDERE A SPITALULUI DE PNEUMOFTIZIOLOGIE AU FOST FINALIZATE
Lucrările de extindere și modernizare a unuia dintre corpurile de clădire ale Spitalului de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” au ajuns la final.
Unitatea aflată, în subordinea Consiliului Județean, a beneficiat de optimizarea circuitelor funcționale medicale pentru ca normele igienico-sanitare să fie respectate,iar pacienții și cadrele specializate să fie mai bine protejate împotriva tuberculozei. Prin extinderea și etajarea imobilului au fost separate total zonele administrative de cele în care au loc actele medicale, urmărindu-se diminuarea riscului cu infecții nosocomiale. Investiția a costat mai bine de 1,2 mil de lei, bani proveniți din bugetul forului județean.

REZULTATELE LA BACALAUREAT AU FOST PUBLICATE
Ministerul Educației și Cercetării a făcut publice rezultatele obținute de candidații celei de-a doua sesiuni a examenului național de Bacalaureat.
Potrivit cifrelor oficiale, rata de promovare în județul Cluj a fost de cca. 30 de procente, cu o diferență în ceea ce privește rata de succes a promoției curente și a celei anterioare de aproape 2%. Rezultatele pot fi văzute fie pe site-ul instituției: edu.ro, fie la avizierele școlilor de proveniență a elevilor. La nivel de județ în această sesiune de examene s-au înscris 990 de absolvenți, 596 care au încheiat liceul anul acesta, iar 394 din promoțiile anterioare. Totuși au fost prezenți doar 812 candidați a căror procentaj de promovare a fost mai mic cu 5% față de aceeași sesiune organizată în vara anului trecut.

NOUA CRESA DIN BUNA ZIUA ESTE FINALIZATA
Lucrările efectuate la creșa nou amenajată în cartierul Bună ziua
au ajuns la final, iar din data de 15 octombrie vor putea fi primiți copiii, care au beneficiat deja de un loc în urma cererilor transmise.
Până atunci vor fi realizate dotările interioare și vor fi obținute avizele necesare funcționării. Suprafața imobilului de pe str. Theodor Capidan este de 1000 mp și va fi folosită pentru organizarea a trei grupe de copii la o capacitate de 60 de locuri. Precizăm că pe 15 octombrie va fi deschisă și creșa de pe str. Grigore Alexandrescu, care are în subordine 90 de locuri.

APARAT PENTRU DEZINFECTAREA CARTILOR LA BIBLIOTECA OCTAVIAN GOGA
Biblioteca Județeană “Octavian Goga” a pus în funcțiune aparat pentru dezinfectarea cărților citite, în contextul măsurilor impuse de pandemia de coronavirus și pentru a încuraja cititul în condiții de maximă siguranță și igienă.
Instrumentul dotat cu ventilatoare și raze ultraviolete, poate steriliza până la patru cărți concomitent în maximum două minute. Echipamentul se află în probă până în luna octombrie, iar dacă se va dovedi eficient instituția va face demersurile necesare pentru achiziționarea lui, care poate costa între 4000 și 8000 de euro.